Universiteit Leiden

nl en

Hoe zou een vierdaagse werkweek uitpakken in Nederland?

De vierdaagse werkweek is bezig aan een opmars in ons land. Steeds meer mensen maken met hun werkgever de afspraak minder te werken. Hoe zou een vierdaagse werkweek uitpakken in Nederland? Olaf van Vliet, hoogleraar Economie, bespreekt deze vraag op NU.nl.

In het Verenigd Koninkrijk deden onlangs 61 bedrijven uit verschillende sectoren mee aan een pilot met een vierdaagse werkweek. In deze pilot worden positieve effecten gerapporteerd. Deelnemers gaven aan dat hun welzijn, mentale en fysieke gezondheid en werk-priv├ębalans werden verbeterd door een vierdaagse werkweek. 'Dat is ontzettend mooi nieuws en daar willen we natuurlijk meer van weten', aldus Van Vliet. Tegelijkertijd geeft hij aan dat het de vraag is of deze effecten in dezelfde mate in Nederland zouden kunnen worden verwacht.

In Nederland hebben veel werknemers al een relatief grote mate van flexibiliteit in hun werktijden, al geldt dit natuurlijk niet voor alle beroepen. 'En in sommige sectoren is het ook mogelijk om in vier dagen fulltime te werken. Bij bijvoorbeeld de overheid is vier keer negen uur heel gebruikelijk. Bovendien zijn we sinds de pandemie meer thuis gaan werken. Op die manier zijn werk en zorgtaken bijvoorbeeld beter te combineren', aldus Van Vliet.

Lees het volledige artikel op de website van NU.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.