Universiteit Leiden

nl en

Opiniestuk sectie prehistorie van de faculteit Archeologie in de Volkskrant over een herijking van de Canon

Nieuw onderzoek heeft de archeologische wereld op zijn kop gezet. Tot verdriet van de sectie prehistorie van de faculteit archeologie van de Universiteit Leiden, lijkt dit de canoncommissie te zijn ontgaan.

Ondanks nieuwe wetenschappelijke bevindingen blijft de Canon van Nederland opvallend wit. Recentelijk is de nieuwe Canon van Nederland uitgegeven en volgens hoogleraar James Kennedy is elk venster in de Canon uitgebreid geanalyseerd. Dit is dan waarschijnlijk gebeurd zonder dat daar een archeoloog bij betrokken is geweest, want de oudste Nederlandse geschiedenis wordt in de Canon belegen, is hopeloos gedateerd en er is sprake van ‘whitewashing’. Baanbrekende bevindingen over ‘Trijntje’ en ‘De Hunebedden’ zijn genegeerd. Zo is door onderzoek bekend dat Trijntje – net als meerdere bewoners in het vroegere Europa – een donkere huid en blauwe ogen heeft. 

Spiegel

Archeologie werkt als een spiegel. Daarin zien we niet alleen een niet-witte versie van onszelf. We worden zelfs geconfronteerd met het feit dat er op een gegeven moment verschillende mensensoorten naast elkaar bestonden, in plaats van maar één zoals nu. Een canon maken van ‘de Nederlandse geschiedenis’ in 50 vensters is geen sinecure, en we begrijpen dat keuzen moeten worden gemaakt, maar laat die keuzen dan in ieder geval up-to-date zijn. Bij deze een voorstel aan de canoncommissie: wij komen graag jullie beeld van de prehistorie eens opfrissen.

Lees het volledige opiniestuk op de website van de Volkskrant.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.