Universiteit Leiden

nl en

Joni Reef in Trouw: meer aandacht voor zorgtaak gedetineerde ouders

Steeds meer onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om de zorgtaak van gedetineerden die ook ouder zijn serieus te nemen. Toch schort het daaraan in de plannen van minister Dekker voor Rechtsbescherming.

Joni Reef

Er moet veel meer aandacht komen voor het gezinsleven van gedetineerde ouders, stelt universitair docent criminologie Joni Reef in Trouw. 'Het gedrag van gedetineerde ouders wordt al binnen de gevangenismuren positief beïnvloed als die zich primair vader of moeder voelen, en daarna pas crimineel. Na het uitzitten van de straf kan de stabiliteit van een gezinsleven ex-gedetineerden bovendien helpen om niet in negatieve oude patronen te vervallen.'

Al bij de strafoplegging zou veel meer rekening gehouden moeten worden met de gezinssituatie van de veroordeelde, zegt Reef. 'Bijvoorbeeld wanneer een vergrijp van dermate lichte aard is dat een alternatieve straf als een elektronische enkelband tot de mogelijkheden behoort. Zeker bij ouders met risicokinderen verdient zo’n alternatieve straf vanuit maatschappelijk oogpunt de voorkeur. In landen als Duitsland en Italië is dit al bij wet geregeld.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.