Universiteit Leiden

nl en

'Tv-programma Ontvoerd schuurt met de belangen van het kind'

Het tv-programma Medialogica (Human) besteedde in de uitzending van 28 april 2019 aandacht aan het televisieprogramma 'Ontvoerd'. De Leidse hoogleraren Mariëlle Bruning en Jannemieke Ouwerkerk werkten mee aan Medialogica.

Mariëlle Bruning

In het programma Ontvoerd haalt tv-maker John van den Heuvel kinderen terug naar Nederland om ze te herenigen met de achtergebleven ouder. Een riskant concept, zegt hoogleraar Jeugdrecht Bruning. 'Ik zie een programma met de beste intenties, maar er zijn altijd twee verhalen. En als je één kant van het verhaal leest, en van één van de partijen het dossier bekijkt, word je op het verkeerde been gezet. En dat maakt dat dit programma zo schuurt met die belangen van het kind en de positie van het kind.'

In het programma worden kinderen voor het oog van de camera weggeplukt uit hun leefomgeving, zonder dat ze kans krijgen om afscheid te nemen van hun ouder. 'Ik vind dat heel ver gaan', zegt Bruning. 'Ik vind dat niet juist, omdat dat heel erg ingrijpend is voor het kind. En moet je dat dan ook nog op tv laten zien?' Ook de weg die het programma bewandelt naar het terughalen van het kind deugt vaak niet. 'Er wordt soms dwars door procedures heen gehandeld. Dat is natuurlijk niet gewenst.'

Jannemieke Ouwerkerk

In het programma is onder meer aandacht voor de zaak waarin een moeder met haar dochter naar Portugal verhuist, terwijl de rechter in Nederland uiteindelijk bepaalt dat de vader, die achterbleef in Nederland, het ouderlijk gezag krijgt. Ontvoerd haalt het kind naar Nederland en maakt daarbij gebruik van een Europees aanhoudingsbevel (EAB) tegen de moeder, dat door het Nederlandse Openbaar Minsterie wordt geactiveerd. 

Mag je een EAB aanwenden om een al dan niet ontvoerd kind terug te halen? 'Een Europees aanhoudingsbevel mag worden uitgevaardigd om een verdachte of veroordeelde terug naar Nederland te halen', zegt hoogleraar Europees Strafrecht Ouwerkerk. 'Voor andere doelen, hoe nobel die ook mogen zijn, mag een Europees aanhoudingsbevel niet worden uitgevaardigd.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.