Papyrologisch Instituut

De Leidse Papyrologie+ groep

De Leidse Universiteit heeft een lange en waardevolle traditie in de Papyrologie.

Om de Leidse Papyrologie te versterken is in 2014 de Papyrologie+ (spreek uit: papyrologie-plus) groep opgericht, een samenwerkingsverband van alle onderzoekers van de Leidse Universiteit die zich bezighouden met (Abnormaal-) Hiëratische, Demotische, Aramese, Griekse, Latijnse, Koptische en Arabische papyri, vanuit een socio-historisch, economisch en linguïstisch perspectief. Papyrologie+ wil nieuwe mogelijkheden en richtingen onderzoeken voor de studie van papyri, en grotere bekendheid geven aan de Leidse papyrologie in binnen- en buitenland en bij het grote publiek. Ook het door NWO met een internationaliseringssubsidie gehonoreerde project ‘Text in Context’ was een initiatief van de Papyrologie+ groep.

Activiteiten

De Universiteit heeft Papyrologie+, door toewijzing van een deel van het legaat-Plug, in staat gesteld om tussen 2015 en 2019 een aantal extra activiteiten te ontplooien. In dit kader organiseert Papyrologie+ onder meer een jaarlijkse publiekslezing in het voorjaar, in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden, en een jaarlijkse conferentie in het najaar. Verder worden er regelmatig lezingen georganiseerd door bezoekende collega’s uit het buitenland, en zijn in de zomers van 2015-2017 cursussen Papyrologie verzorgd voor de LUCL Summerschool, hetgeen ook is gepland voor 2018.

Leidse Papyrologielezingen

2015: “Egyptische jongens in het Romeinse leger: soldatenbrieven uit Egypte” door prof. dr. Arthur Verhoogt, University of Michigan

2016: “Bijbelse boeken van een oude Egyptische vuilnisbelt: christelijke papyri in context” door prof. dr. AnneMarie Luijendijk, University of Princeton

2017: “Griekse kolonel huwt Egyptische dame: een multiculturele wandeling in het Egypte van de Cleopatra's” door prof. dr. Katelijn Vandorpe, Universiteit Leuven