Universiteit Leiden

nl en

Papyrologisch Instituut

Het Leids Papyrologisch Instituut is een van de weinige instituten ter wereld waar zowel Griekse als Demotische papyri worden bestudeerd. De medewerkers publiceren originele teksten uit collecties in de hele wereld, waaronder onze eigen collectie. Het Papyrologisch Instituut maakt deel uit van het Leiden Institute of Area Studies (LIAS). Hierin werken ook de Leidse specialisten in de (in chronologische volgorde) Hiëratische, Aramese, Koptische en Arabische papyrologie.

Het Leids Papyrologisch Instituut is in 1935 opgericht door de graecus B.A. van Groningen en de rechtshistorici M. David en J.C. van Oven. De aanleiding? De papyruscollectie die door E.P. Warren werd geschonken. Dit was een schenking onder voorwaarden: de papyri moesten worden uitgegeven en ze mochten niet het eigendom worden van een overheidsinstantie.

Zo kwam men tot de oprichting van de Stichting “Het Leids Papyrologisch Instituut” op 19 januari 1935. Het Instituut kwam snel tot bloei. De Warren-papyri werden uitgegeven in het eerste deel van een nieuwe serie: Papyrologica Lugduno-Batava, waarin tot op de dag van vandaag onderzoeksresultaten van niet alleen Leidse maar ook buitenlandse papyrologen worden gepubliceerd.  

Lees meer