Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Bestuurskunde

Op deze pagina vind je alle informatie over de Bachelor Bestuurskunde die je als aankomend student nodig hebt. De komende tijd zal deze pagina worden aangevuld met meer informatie, dus hou hem goed in de gaten!

Welkom bij de BSc Bestuurskunde!

Wat leuk dat je komend jaar Bestuurskunde komt studeren aan de Faculteit Governance and Global Affairs! De komende maanden houden we je hier op de hoogte van alle relevante informatie en leuke nieuwtjes voor toekomstige studenten. Hieronder vind je de komende tijd antwoorden op veelgestelde vragen, lees- en kijktips, activiteiten om in de gaten te houden, en nog veel meer.

Geniet voor nu van de zomer, en we zien je graag in september in Den Haag!

Veelgestelde vragen

Jouw opleiding Bestuurskunde start met een welkomstbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst ontvang je onder andere informatie over studiebegeleiding en de digitale systemen (uSis voor het inschrijven van vakken en Brightspace voor aanvullend onderwijsmateriaal). Ook maak je kennis met je tutorgroep onder begeleiding van een studentmentor en docenttutor

Je woont je eerste hoorcolleges en werkgroepen bij en zal je eerste opdrachten maken. Deze geven jou de basiskennis van bestuur en beleid mee en helpen je om vaardigheden als academisch schrijven eigen te maken. 

De introductieweken zijn achter de rug en wellicht heb je besloten om van een studenten- en/of studievereniging lid te worden. In het begin kan het zoeken zijn naar een goede balans tussen je studie en extracurriculaire activiteiten. Als je vragen hebt, ergens tegenaan loopt of een extra uitdaging zoekt, kun je altijd bij de studieadviseurs van Bestuurskunde terecht. 

Het academisch jaar is binnen de Faculty of Governance and Global Affairs opgedeeld in twee semesters. Elk semester is weer onderverdeeld in twee blokken. Elk blok bestaat uit 8 weken; 7 onderwijsweken en 1 tentamenweek. Per blok volg je in de regel drie vakken maar niet alle vakken worden afgesloten met tentamen; een groepsopdracht, paper of debat maken ook deel uit van de eindbeoordeling. Na afsluiting van het blok begin je aan het volgende blok. Januari en juni zijn bedoeld voor herkansingen.

Je tutorgroep bestaat uit maximaal 15 eerstejaarsstudenten, een ouderejaarsstudent (de studentmentor) en een docenttutor. In de eerste maanden kom je één keer per week samen met deze groep. De regelmatige bijeenkomsten met de tutorgroepen zorgen voor de nodige binding met de universiteit, aangezien een deel van het onderwijs naar verwachting online wordt verzorgd. Zo leer je je medestudenten kennen zodat je bijvoorbeeld samen kan afspreken en leren. Ook maakt het tutoraat je verder wegwijs binnen de universiteit.

Tijdens de bijeenkomsten komen wisselende onderwerpen aan bod die nu of later belangrijk zijn voor je studie. Je ontvangt praktische informatie, zoals over het Bindend Studieadvies (BSA), bespreekt ontwikkelingen binnen het vakgebied van Bestuurskunde en hoort hoe het met iedereen gaat. Door de kleinschalige en regelmatige aard van de bijeenkomsten kun je makkelijk je vragen aan je studentmentor, docenttutor en/of medestudenten stellen en zaken aankaarten die voor jou belangrijk zijn, bijvoorbeeld studievoortgang of onderwijskwaliteit.

De makkelijkste manier om je rooster te bekijken is via de app van de Universiteit Leiden. Het eerste blok van je eerste jaar wordt automatisch voor je ingeroosterd, maar daarna moet je jezelf handmatig gaan inschrijven voor je vakken via uSis. Je kunt je rooster ook bekijken via uSis op je computer of telefoon.

Opleidingsbestuur Bachelor Bestuurskunde

  • Valérie Pattyn Opleidingsdirecteur Bachelor Bestuurskunde

    Valérie Pattyn is Universitair Docent aan het Instituut Bestuurskunde en opleidingsdirecteur van de Bachelor Bestuurskunde. Sinds 2015 werkt Valérie voor de Universiteit Leiden. Daarnaast geeft ze ook onderwijs aan Master studenten van de KU Leuven in Belgie.

  • Maarja Beerkens Onderwijsdirecteur Bachelor Bestuurskunde

    Maarja Beerkens is Universitair Docent aan het Instituut Bestuurskunde en onderwijsdirecteur van de opleidingen van het Instituut Bestuurskunde: de Bachelor Bestuurskunde, de Master Management van de Publieke Sector en Master Public Administration.

  • Bernard Steunenberg Wetenschappelijk Directeur Bachelor Bestuurskunde

    Bernard Steunenberg Hoogleraar Bestuurskunde en Wetenschappelijk Directeur van het Instituut Bestuurskunde.

Docenten Bestuurskunde vakken

  • Elena Bondarouk Universitair Docent Bachelor Bestuurskunde

    Elena Bondarouk is Universitair Docent aan het Instituut Bestuurskunde. Elena geeft het vak Beleid 1: Beleids- en Besluitvorming in blok 1 van het eerste jaar van de Bachelor Bestuurskunde.

  • Bernard Bernards Universitair Docent Bachelor Bestuurskunde

    Bernard Bernards is Universitair Docent aan het Instituut Bestuurskunde. Bernard geeft het vak Organisatietheorie in blok 2 van het eerste jaar van de Bachelor Bestuurskunde.

  • Petra van den Bekerom Universitair Docent Bachelor Bestuurskunde

    Petra van den Bekerom is Universitair Docent Publiek Management aan het Instituut Bestuurskunde. Petra geeft het vak Inleiding Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek in blok 2 van het eerste jaar van de Bachelor Bestuurskunde.

  • Joris van der Voet Universitair Docent Bachelor Bestuurskunde

    Joris van der Voet is Universitair Docent Publiek Management aan het Instituut Bestuurskunde. Joris geeft het vak Statistiek in blok 3 van het eerste jaar van de Bachelor Bestuurskunde.

  • Rik de Ruiter Universitair hoofddocent

    Rik de Ruiter is Universitair Hoofddocent aan het Instituut Bestuurskunde. Joris geeft het vak Politicologie in blok 4 van het eerste jaar van de Bachelor Bestuurskunde.

Docenten specialisatie Beleid, Bestuur en Organisatie (BBO)

  • Toon Kerkhoff Universitair Docent Bachelor Bestuurskunde

    Toon Kerkhoff is Universitair Docent Bestuurskunde aan het Instituut Bestuurskunde. Toon geeft het vak Geschiedenis van het Openbaar Bestuur in blok 1 van de specialisatie Beleid, Bestuur en Organisatie van het eerste jaar van de Bachelor Bestuurskunde.

  • Nadine Raaphorst Universitair Docent

    Nadine Raaphorst is Universitair Docent aan het Instituut Bestuurskunde. Nadine geeft het vak Sociologie in blok 3 van de specialisatie Beleid, Bestuur en Organisatie van het eerste jaar van de Bachelor Bestuurskunde.

Docenten Digitalisering, Data en Governance (DDG)

  • Alex Ingrams Universitair docent

    Alex Ingrams is universitair docent voor master- en bacheloropleidingen bij het Instituut Bestuurskunde en het Leiden Institute of Advanced Computer Science. Hij geeft bij Bestuurskunde het vak The Digital State in het eerste blok van jaar 1 van de specialisatie Digitalisering, Data en Governance.

  • Hsini Huang Assistant professor

    Hsini Huang is universitair docent aan het Instituut Bestuurskunde. Hsini is bij de Bachelor Bestuurskunde begeleider bij het Integratief Project in blok 4 van het eerste jaar van de specialisatie Digitalisering, Data en Governance.

Docenten specialisatie Economie, Bestuur en Management (EBM)

  • Philippe van Gruisen Universitair Docent Economie

    Philippe van Gruisen is Universitair Docent verbonden aan de afdeling Economie van de Rechtenfaculteit. Philippe geeft het vak Micro-economie in blok 1 van de specialisatie Economie, Bestuur en Management van het eerste jaar van de Bachelor Bestuurskunde.

  • Wimar Bolhuis Docent

    Wimar Bolhuis is Universitair Docent verbonden aan de afdeling Economie van de Rechtenfaculteit. Wimar geeft het vak Macro-economie in blok 2 en Beleidseconomie in blok 3 van de specialisatie Economie, Bestuur en Management van het eerste jaar van de Bachelor Bestuurskunde.

Leiden University: Campus The Hague bestaat uit vijf gebouwen, allemaal in hartje Den Haag en op loopafstand van elkaar. 

Wijnhaven

Wijnhaven

Wijnhaven is ons hoofdgebouw. In dit gebouw vind je grote collegezalen, een binnentuin en de 'Spaanse trappen'. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd die voor iedereen toegankelijk zijn. Je vindt er ook op de tweede verdieping onze bibliotheek. 

Schouwburgstraat

Schouwburgstraat

In dit gebouw vind je het faculteitsbestuur, en een groot deel van de administratieve afdeling van de Faculteit Governance and Global Affairs. Je vindt er ook een auditorium en een aantal collegezalen. Hier zul je soms college hebben, en het is een goede plek om te studeren. 

Student Centre Beehive

Student Centre Beehive

Het Student Centre Beehive, gelegen tegenover het Wijnhaven, is een ontmoetingsplaats voor studenten en medewerkers. Het bevat mooie sportfaciliteiten voor studenten en medewerkers, maar ook kantoren voor studentorganisaties en verenigingen. Studenten kunnen er ook terecht voor de diensten van de Student Support Services.

 

Anna van Buerenplein

Anna van Buerenplein

Dit universiteitsgebouw telt maar liefst 21 verdiepingen en is gelegen naast Den Haag Centraal Station en de Koninklijke Bibliotheek. Studenten van Leiden University College (LUC) wonen in dit gebouw. De eerste vier verdiepingen zijn gewijd aan academisch en sociaal leven, en bevatten collegezalen, studieruimtes, ontmoetingsplekken, een café, een bar en kantoren voor medewerkers. Vanaf de vijfde verdieping bestaat het gebouw uit studioapartementen voor eerste- en tweedejaarsstudenten.

Je zult af en toe college hebben in dit gebouw.

Stichthage

Stichthage

De bovenste verdiepingen van dit gebouw, dat boven Den Haag Centraal gelegen is, worden voor werkgroepen van bachelor- en masteropleidingen gebruikt.

De studievereniging van Bestuurskunde heet de B.I.L., en zij speelt een centrale rol in de opleiding Bestuurskunde. De B.I.L. vormt de schakel tussen de studenten en het instituut. Ook probeert zij voor de studenten de studie levendig te houden door allerlei activiteiten te organiseren, die de studenten laten kennismaken met het uiteindelijk werkveld waarin zij later terecht zullen komen. Daarnaast biedt de B.I.L. de mogelijkheid om studiegenoten beter te leren kennen en organisatorische talenten te ontwikkelen door het bezoeken van activiteiten of door het verrichten van commissie- of bestuurswerk.

Heb je een vraag over jouw opleiding Bestuurskunde, de specialisatie Beleid, Bestuur en Organisatie of Economie, Bestuur en Management? Neem dan via email (studieadviesbsk@fgga.leidenuniv.nl) contact met op met de studieadviseurs.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.