Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Open Science

Aan de Universiteit Leiden zien we open science als dé manier om een grotere wetenschappelijke en maatschappelijke impact te maken. Bovendien groeit de open science-beweging in Nederland snel.

En dat is niet zonder reden, want open science verhoogt de kwaliteit en integriteit van onderzoeksresultaten, bevordert interdisciplinair onderzoek en maakt het mogelijk om nieuwe ideeën sneller en breder te delen. Dit helpt weer om kennis te creëren en te behouden.

We moedigen medewerkers aan om open science te omarmen en werken aan een levendig open science-netwerk in de hele universiteit, met vertakkingen in faculteiten en instituten.

Binnen dit netwerk leren wetenschappers hoe ze open science kunnen toepassen in hun onderzoek. Ook kunnen ze terecht voor ondersteuning en het delen van suggesties voor de verbetering van open science aan de Universiteit Leiden.

Vier focusgebieden

Om dit doel te bereiken, richten we ons op vier onderwerpen:

  • Open access publiceren
  • FAIR data en ondersteuning van datamanagement
  • Open onderzoeksmethoden en software
  • Citizen science (en bredere maatschappelijke betrokkenheid)

Omdat we geloven in een evidence-based benadering van open science, starten we een onderzoeksgroep bij het Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies (CWTS) om open science en open science praktijken te bestuderen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.