Klinische Psychologie
Onderzoek
Het doel van ons onderzoeksprogramma Klinische Psychologie is om de etiologie en het verloop van stemmings-, angst- en stress-gerelateerde aandoeningen zoals depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSS) beter te begrijpen.
We onderzoeken zowel de transdiagnostische mechanismen die ten grondslag liggen aan deze aandoeningen als mogelijkheden tot het verbeteren van de behandelingen voor deze aandoeningen.
De algemene achtergrond van ons onderzoeksprogramma is dat deze aandoeningen het resultaat zijn van complexe interacties tussen erfelijkheid, persoonlijke kenmerken en vroege en late omgevingsstressoren. Daarom kunnen ze het best bestudeerd worden in multidisciplinaire onderzoeksteams, in longitudinale studies, danwel met een levensduurperspectief en/of in multi-generationele studies.
We streven ernaar om de psychologische mechanismen en biologische onderbouwingen van veerkracht en kwetsbaarheid voor depressie, suïcide en PTSS te verduidelijken, met behulp van innovatieve en vaak multidisciplinaire benaderingen. We bestuderen gemeenschappelijke onderliggende mechanismen, maar zijn ook geïnteresseerd in een beter begrip van individuele (‘idiosyncratische’) trajecten. Door ons onderzoek te integreren met de klinische praktijk en het onderwijs van bachelor-, master- en postdoctorale studenten, willen we uiteindelijk bijdragen aan de preventie van deze aandoeningen en de kwaliteit van evidence-based klinische zorg.
Focus
In ons programma richten we ons op vier onderzoeksthema's (Engelstalig):
- Depressie en suicidepreventie
- Stress- en traumagerelateerde aandoeningen
- Transdiagnostische mechanismen
- Interventies
Binnen deze onderzoeksthema’s zijn we nauw betrokken bij specifieke cursussen in het bachelor- en masterprogramma en hebben we allianties met verschillende regionale partners in de geestelijke gezondheidszorg.