Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksproject

Bioclock: Lichttherapie voor depressie

Optimalisatie, werkingsmechanismen en voorspellers van het resultaat van lichttherapie bij depressie: Een multicenter gerandomiseerde trial

Looptijd
2023
Contact
Niki Antypa
Financiering
NWO NWO

Lichttherapie is een effectieve behandeling voor depressie. Tijdens lichttherapie worden mensen minimaal vijf ochtenden achter elkaar voor 30 minuten per dag blootgesteld aan fel licht. Lichttherapie kan depressieve symptomen verminderen bij ongeveer 40 tot 60 procent van de deelnemers, ook als de depressie niet seizoensgebonden is.

Doelstelling

Het is momenteel nog niet te voorspellen of iemand wel of niet op de therapie gaat reageren. Daarnaast is nog niet bekend hoe lichttherapie precies werkt. Het doel van dit onderzoek is om lichttherapie te verbeteren en beter te begrijpen hoe de therapie werkt.

Aanpak

Dit is een multicenter onderzoek. Twee GGZ instellingen zijn betrokken: Het Leids Universitair Behandeling en Expertise Centrum (LUBEC) en GGZ-Eindhoven. In Leiden zoeken we voor dit onderzoek 60 mensen (18+ jaar) die een depressieve episode doormaken. 

Deze mensen worden behandeld met lichttherapie, vijf dagen per week voor 30 minuten. We maken voor dit onderzoek drie groepen en een loting bepaalt in welke groep men komt:

1. Lichttherapie thuis: Lichttherapie wordt gegeven volgens de Nederlandse richtlijnen. Het tijdstip van behandelen wisselt per dag.
2. LichtCafé, vast tijdstip: De tweede groep krijgt lichttherapie in een LichtCafé. Het tijdstip van behandelen zal elke dag hetzelfde zijn.
3. LichtCafé, wisselend tijdstip: De derde groep krijgt lichttherapie in een LichtCafé. Het tijdstip wisselt per dag.

Belangrijk om te weten:

  • De maximale duur van de behandeling is drie weken.
  • Er is geen placebogroep, alle deelnemers krijgen lichttherapie.
  • Aanmelding buiten dit onderzoek is nog niet mogelijk.
  • LUBEC biedt dit als module aan. Na afloop wordt terugverwezen naar de verwijzer.

Voor het onderzoek worden verschillende metingen gedaan (interviews, vragenlijsten en bewegingsmeting). Er worden ook twee hersenscans (fMRI metingen) gedaan.

Contact

Voor meer informatie over dit onderzoek, kan contact opgenomen worden met: lichttherapie@lubec.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.