Universiteit Leiden

nl en

Rechtsgeleerdheid (afstudeerrichting) (LL.B.)

Arbeidsmarkt

Vrijwel iedereen met een bachelordiploma Rechtsgeleerdheid op zak volgt hierna een juridische master. Kijk bij de masterspecialisatie van jouw keuze voor gedetailleerde informatie over kansen op de arbeidsmarkt.

Wat doet een jurist?

Na een afgeronde master kun je aan het werk als jurist. De werkzaamheden hangen natuurlijk samen met de functie. Een  jurist kan bijvoorbeeld tot taak hebben processtukken op te stellen, de correspondentie met gerechtelijke instanties te verzorgen, maar ook het uitwerken van vonnissen en theorieën of bedrijfsvraagstukken te analyseren op juridisch consequenties. Als je advocaat wilt worden ga je aan de slag als advocaat-stagiair. Dan volg je de verplichte Beroepsopleiding Advocaten bij een advocatenkantoor.

Waar werkt een jurist?

Veel afgestudeerde studenten gaan werken in een traditioneel juridisch beroep. Zij vinden bijvoorbeeld een baan bij de rechterlijke macht, bij het Openbaar Ministerie, bij juridische adviesbureaus, in de advocatuur, in het bedrijfsleven of in het notariaat. Een ander groot deel van de juristen komt terecht bij de overheid, non-profit organisaties of in de politiek, bijvoorbeeld als beleidsmedewerker bij een ministerie of het Europees Parlement, als gemeentesecretaris of als (medewerker van een) Tweede Kamerlid. In het bedrijfsleven werken afgestudeerden o.a. als bedrijfsjurist, secretaris van een grote vennootschap of als zelfstandig ondernemer. In Nederland, maar in toenemende mate over de hele wereld.

Denk hierbij aan banen zoals:

  • Rechter
  • Officier van justitie
  • Advocaat-stagiair
  • Advocaat
  • Trainee bij het openbaar ministerie
  • Juridisch beleidsmedewerker bij een internationale organisatie of ministerie
  • Bedrijfsjurist
  • Directiesecretaris
  • Beleidsmedewerker
  • Journalist

Je specialisatie speelt een rol wanneer je wilt werken bij onder meer een bank, merkenbureau of (internationaal) gerechtshof.

Sanne Keijser

Sanne Keijsser

Sanne Keijser

"Contacten uit mijn studententijd zijn waardevol gebleken."

“Ik heb in Leiden een master Civiel Recht gedaan. Omdat ik me breed wilde oriënteren koos ik veel verschillende keuzevakken. Zelf ben ik ook nog een zomer naar Berkely (Verenigde Staten) gegaan om daar de verschillen tussen ons civiel en het common law stelsel te bestuderen. De kennis die ik tijdens mijn studie had opgedaan, kwam in mijn loopbaan goed van pas. Meer had ik nog aan de manier van argumenteren, hoe te overtuigen en de tools om relevante wetgeving en rechtspraak op te zoeken. Ook de contacten uit mijn studententijd zijn waardevol gebleken.”

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.