Universiteit Leiden

nl en

Arabische taal en cultuur (BA)

Studieprogramma

Programmaoverzicht

In het eerste jaar maak je kennis met alle deelgebieden die in de bachelor Midden-Oostenstudies aan bod komen, samen met andere eerstejaars. Alle eerstejaars studenten delen dus dezelfde basis, maar je volgt ook vakken die specifiek bij de specialisatie Arabische taal en cultuur horen. Na het eerste semester kies je definitief je specialisatiekeuze die je de rest van je studie volgt.

Je eigen focus

In het tweede en derde jaar zijn er zowel verplichte vakken als keuzevakken. In het tweede jaar gaat het om keuzevakken die binnen de bachelor Midden-Oostenstudies vallen. In  het derde jaar kun je je keuzeruimte ook bij andere opleidingen of op andere manieren invullen. (Zie Hoe vul jij je keuzeruimte in? onderaan deze pagina.) Dit geeft je de mogelijkheid je studie zelf vorm te geven en dieper in te gaan op aspecten van de Arabische taal en cultuur die je het meest aanspreken. Bijvoorbeeld: de politieke Islam, moderne literatuur, het soefisme, de geschiedenis van Marokko, moderne denkers in de Islam, of internationale betrekkingen.

Zes specialisaties (afstudeerrichtingen)

Midden-Oostenstudies heeft, naast Arabische taal en cultuur, nog vijf andere specialisaties:

  • Turkse taal en cultuur
  • Hebreeuwse taal en cultuur
  • Perzische taal en cultuur
  • Moderne Midden-Oostenstudies
  • Islamstudies

Bij de specialisatie Arabische taal en cultuur leer je modern standaard Arabisch en een dialect. Je verdiept je ook in de cultuur, geschiedenis en religie van het Midden-Oosten, Centraal Azië en Noord-Afrika. In het tweede jaar studeer je een semester in Egypte of Marokko (naar keuze). Een deel van de colleges en werkgroepen is in het Engels, een ander deel in het Nederlands. Je eindwerkstuk schrijf je in het Nederlands.

Zie de studiegids voor meer informatie.

Een aantal eerstejaarsvakken uitgelicht

Je oefent je spreekvaardigheid met je docent en met je studiegenoten. Je leert korte teksten lezen en een eenvoudig gesprek voeren. Daarnaast leer je de structuur van de taal te doorgronden, waardoor het makkelijker wordt om de taal te leren. Hoe is de taal opgebouwd en welke systematiek kun je erin ontdekken?

De islam is de belangrijkste, maar niet de enige, godsdienst van het Midden-Oosten en heeft een grote invloed op het denken en handelen van veel mensen in het gebied. Je bestudeert de geloofsleer, gedragsleer, rituelen en organisatie van deze wereldreligie in het Midden-Oosten, maar ook in Afrika, Azië en Europa.

Deze colleges behandelen de geschiedenis van het Midden-Oosten vanaf het einde van de 18e eeuw tot aan het heden. Hierbij bestudeer je hoe bijvoorbeeld het kolonialisme, de politieke islam, gender, etniciteit, het klassensysteem en de populaire cultuur de maatschappij en politiek in het Midden-Oosten van nu hebben beïnvloed. Ook komen zaken als het Arabisch-Israëlische conflict, de Iraanse revolutie, en recente revoluties in de Arabische wereld aan bod.

Een keuze uit de onderwerpen die je in je tweede en derde jaar kunt bestuderen:

  • Gesproken Egyptisch-Arabisch
  • Gesproken Marokkaans-Arabisch
  • Arabische literatuur
  • Islamitische kunst en materiële cultuur
  • Het soefisme
  • De Koran
  • Intellectuele en wetenschappelijke ontwikkelingen in de islamitische wereld
  • Internationale betrekkingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika
  • Economische, sociale en politieke achtergronden van het Midden-Oosten en Noord-Afrika
  • Stedelijke ontwikkelingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika
  • Joodse en christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika

Laura Spierings

Ouderejaarsstudent

Laura Spierings

"In het tweede jaar ga je naar het buitenland. Je kunt kiezen uit verschillende steden. Het is een vast onderdeel van de studie, je hoeft er niet extra voor te betalen en alles wordt voor je geregeld. Ik studeer nu in Marokko en volg drie vakken modern-standaard Arabisch. De universiteit heeft geregeld dat ik bij een gastgezin kan wonen. Je leert veel over de taal en cultuur bij een gastgezin. Alles wat je leert, gebruik je tijdens je uitwisseling meteen, als je bijvoorbeeld de krant leest en met mensen praat. De uitwisseling is een geweldig onderdeel van de studie. Alles wat je uit boeken hebt geleerd, zie je terug in de realiteit. Dan zie je echt hoe het dagelijks leven eruit ziet. Naast de lessen kun je veel reizen. Ieder weekend gaan we wel op pad. We zijn ook met de studie naar het platteland geweest en hebben daar een paar nachten bij gastgezinnen geslapen. "

Gedetailleerd programma

Wil je een gedetailleerd overzicht van het curriculum? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Klik op de loep voor een vergroting.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Bovenop de keuzevrijheid die je hebt in vakken binnen de opleiding, is er in het derde jaar van je studie ook nog een keuzeruimte van 30 studiepunten. Je mag zelf bepalen hoe je die invult. Denk bijvoorbeeld aan:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van literatuur of geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (er zijn meer dan vijftig minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je gedurende een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, internationaal bedrijf of ontwikkelingsorganisatie. Dit is een goede manier om werkervaring op te doen. De inhoud van de stage spreek je af met je studieadviseur. Onze Career Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden.

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

De opleiding Midden-Oostenstudies heeft goede contacten met verschillende instellingen in het Midden-Oosten. In je tweede jaar ga je zelf ook naar het buitenland, naar Teheran, Istanbul, Jeruzalem, Cairo of Rabat, afhankelijk van de door jou gekozen specialisatie. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook een van de vele summer schools bezoeken die in de regio worden aangeboden, of als uitwisselingsstudent aan een universiteit in de regio studeren.

Een studieperiode in het buitenland is een goede manier om je horizon te verbreden. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. En heel belangrijk: je leert internationaal te denken.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.