Universiteit Leiden

nl en

Jim Been nieuwe promovendidecaan: 'Ik hoop wat stress bij promovendi weg te nemen'

De universitair hoofddocent bij het Instituut voor Fiscale en Economische vakken is per 1 oktober 2023 een van de twee promovendidecanen van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Been volgt Irma Mosquera Valderrama op. Zij had de functie vanaf 1 januari 2021 en is inmiddels hoogleraar Belastingrecht.

Ervaringsdeskundige

De functie van promovendidecaan binnen de faculteit bestaat al langer. Been, die zelf aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid promoveerde, herinnert zich zijn intakegesprek met de promovendidecaan nog – nu dertien jaar geleden. Ook de uitdagingen van het promoveren is hij niet vergeten: ‘Het kan een stressvolle tijd zijn. Het onderzoek gaat vaak met ups en downs. En je stelt hoge eisen aan jezelf, dat ervoer ik zelf destijds ook.' Hij hoopt als promovendidecaan wat stress bij promovendi weg te nemen door ze te helpen om ‘goede randvoorwaarden voor het onderzoek op te stellen. Bijvoorbeeld als het gaat om het oppakken van juridisch-empirisch onderzoek, een vorm van onderzoek waarnaar steeds meer onderzoekers neigen. Ik heb daar ruime ervaring mee en denk op dat terrein graag mee met promovendi en hun begeleiders.’

De rol van de promovendidecaan

Een promotietraject duurt gemiddeld vijf jaar. Beginnende promovendi en hun begeleiders zien de promovendidecanen formeel alleen in het eerste jaar van het promotietraject, maar zij zijn gedurende het hele traject beschikbaar om begeleiders en promovendi te ondersteunen. ‘Ik wil de promovendi op het hart drukken dat als er later in het promotietraject iets speelt, we ook dan graag helpen.’ Been ziet daarin Mosquera Valderrama een voorbeeld: ‘Zij is een warm en toegankelijk persoon.’

Tijdens het promotietraject

 

Intakegesprek

Aan het begin van het promotietraject houdt de promovendidecaan een intakegesprek met de promovendus. Been: ‘We vertellen ze over de academische mogelijkheden op de faculteit door bijvoorbeeld te wijzen op welke cursussen er zijn. Ook informele zaken komen aan bod. Er is op onze faculteit ‘een PhD-community’; er worden voor speciaal voor promovendi borrels en andere activiteiten georganiseerd. We nodigen promovendi uit om zich daarbij aan te sluiten als ze dat willen.’

‘Wij zijn een soort bemiddelaar; we zijn er voor zowel de begeleiders als de promovendus'

Evaluatiegesprek

Daarnaast speelt de promovendidecaan een belangrijke rol bij het evaluatiegesprek dat iedere promovendus doorgaans na 9 maanden van zijn promotietraject heeft. Dat gesprek bepaalt of de promovendus zijn onderzoek mag voorzetten. De promovendidecaan zit het gesprek voor en is er voor beide partijen. Been: ‘Wij zijn een soort bemiddelaar; we zijn er voor zowel de begeleiders als de promovendus. We helpen de verwachtingen over en weer te managen. Krijgt de promovendus voldoende begeleiding? Of, andersom: is de promovendus voldoende betrokken bij het leven op de faculteit? We kijken of de promovendus aan het opleidingsplan voldoet en helpen om dat inhoudelijk vorm te geven, bijvoorbeeld door ideeën voor cursussen of onderzoeksmethoden aan te dragen. Ook denken we mee bij de onderwijsbelasting van de promovendus. Wordt de promovendus niet overvraagd?’

Andere taken binnen de faculteit

Promovendidecanen hebben ook nog andere taken. Zij houden zich onder andere bezig met het beleid, zijn betrokken bij het career event dat promovendi helpt om zich te oriënteren op de periode na hun promotieonderzoek, en zijn betrokken bij de beoordelingen van de jaarlijkse toekenning van de Meijers-beurzen

In contact komen?

Been doet zijn werkzaamheden als promovendidecaan in principe op vrijdag. Je vindt hem van maandag tot en met donderdag in zijn kamer A2.53. Zijn e-mailadres is j.been@law.leidenuniv.nl. 

Naast Been is ook Hilde Wermink, universitair hoofddocent en verbonden aan het Instituut voor Strafrecht en Criminologie, promovendidecaan. Zij doet de functie nu bijna twee jaar.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.