Liesbeth van Vliet in Relevant over het nut van empathie in de gezondheidszorg

Gezondheidspsycholoog Liesbeth van Vliet onderzoekt hoe communicatie patiënten kan helpen óf schaden als ze worden geconfronteerd met ernstige ziekte. Zij gebruikt daarbij regelmatig de term ‘empathie’.

Relevant

'Wie ben jij en wat heb  je nodig?'

Hart voor de jeugd

Gezondheidspsycholoog Liesbeth van Vliet ging met ouders in gesprek over het dagelijks contact van de jeugdhulpverlener met ouders en jongeren. Hoe pak je dat aan? Taalgebruik en je non-verbale gedrag kunnen hierin een belangrijke rol spelen en meer invloed hebben dan je misschien verwacht.
Empathische communicatie: lukt jou dat?

Liesbeth van Vliet is een communicatie & palliatieve zorg en placebo/nocebo effect onderzoeker. Haar onderzoek richt zich vooral op hoe communicatie kan helpen en schaden op het moment dat mensen geconfronteerd worden met ernstige, levensbedreigende, ziekten.

Reformatorisch Dagblad

‘Patiënten met een empathischer arts zijn tevredener en minder angstig. Ze ervaren ook minder stress’, zegt Liesbeth van Vliet.
Patiënt is minder angstig dankzij invoelende arts (1 december)

Faculty of Skills

Liesbeth van Vliet in een  interview voor Faculty of Skills over haar onderzoek naar communicatie tussen artsen en patiënten met uitgezaaide borstkanker.
Empathie als medicijn: over de skills van artsen (26 november 2020)

Volkskrant

Empathische dokters voeren betere slechtnieuwsgesprekken. (25 Augustus 2020)