Universiteit Leiden

nl en

Rebecca Schaefer op NU.nl over menselijk contact met podcast en luisterboek

'Mensen willen andere mensen horen praten, want een stem is persoonlijker dan een boek. Podcasts en luisterboeken helpen om menselijk contact te vinden zonder fysieke nabijheid', zegt neurowetenschapper Rebecca Schaefer op NU.nl.

NU.nl

Wandelend, schoonmakend of vanuit bed: 'Een luisterboek geeft rust'

De Leidse neurowetenschapper Rebecca Schaefer doet hersenonderzoek naar de effecten van muziek en vertelt daarover in diverse media.

Eerder in de media

De Volkskrant

'De musicus versterkt bepaalde neurale paden door ze vaker te gebruiken. Als professionele musici het begin maar weten, rolt de rest er zo uit.'
Repeteren, hoe werkt dat eigenlijk? ‘Je bent pas klaar met studeren na de laatste voorstelling’

NU.nl

Mensen kunnen geluid van links en rechts goed verwerken. 'Dat is al minder bij geluid dat van voor en achter komt. En we zijn helemaal niet zo goed in het verwerken van geluid dat van onder en boven komt. Als bijvoorbeeld een rookalarm op het plafond af gaat, hoor je vaak niet meteen waar het vandaan komt', zegt Rebecca Schaefer 
Billie Eilish-nummer in '8D': 'Techniek werkt alleen bij groot gebaar' (maart 2020)

NPO Radio 1

Liederen kunnen mensen hevig emotioneren, zoals bij The Passion. Bij een gebeurtenis zoals de brand in de Notre Dame verbindt het mensen. In de sport zweept het atleten op tot grote prestaties.  Rebecca Schaefer legt uit waarom deze bijzondere effecten optreden.
Rebecca Schaefer doet hersenonderzoek naar muziek (november 2019)

Sleutelstad 93.7 fm

Rebecca Schaefer waakt voor stellige, algemene conclusies op basis van kleine studies. 'Wetenschappers weten namelijk nog niet hóe het brein precies reageert op muziek. Maar dát er van alles in de hersenen gebeurt, is duidelijk.' Beluister de relatie tussen muziek en ons brein, bijvoorbeeld bij ritme en bewegen.
Soundcloud: Rebecca Schaefer over muziek en ons brein

AD 

Muziek is een van de krachtigste middelen om emoties op te roepen. Je kunt jezelf ermee in een bepaalde stemming brengen. Zelfs als je een liedje in je hoofd afspeelt, activeren de hersenen op een vergelijkbare manier als bij het daadwerkelijk horen van een liedje.’
Dit is wat muziek met ons brein doet

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.