Universiteit Leiden

nl en

Wat staat daar eigenlijk? Taalwetenschapper lanceert videoserie over muurgedichten

De Leidse binnenstad hangt er vol mee: muurgedichten. Wie rondloopt, komt poëzie tegen in het Latijnse schrift, maar ook in schriften die voor de gemiddelde Leidenaar minder eenvoudig te begrijpen zijn. In een nieuwe serie video’s vertelt Tijmen Pronk hier meer over.

Een van de muurgedichten uit de wandeling.

‘Als je in Leiden rondloopt, zie je heel veel verschillende schriften,’ vertelt Pronk. ‘Maar in de wandeling langs de muurgedichten wordt alleen uitleg over de poëzie gegeven, niet over de manier waarop die genoteerd is. Het leek me daarom aardig om ook aandacht aan alle vreemde schriften in de muurgedichten te besteden. Op die manier leggen we een verband tussen de universiteit, waar veel van die schriften worden bestudeerd, en de stad, waar ze te zien zijn.’

Meer dan versiering

Het idee leidde tot video’s over tien gedichten in evenveel alfabetten. Pronk presenteert een Engelstalige video bij elk gedicht, masterstudenten Linguistics Laura Dees en Lotte Meester nemen een Nederlandstalige versie voor hun rekening. De video’s zijn kort, ongeveer twee minuten elk. Pronk: ‘Zo kunnen mensen makkelijk even stoppen om uitleg te krijgen wanneer ze de uitgezette route langs de gedichten wandelen.’

Wandelaars leren dan bijvoorbeeld dat het materiaal waarop traditioneel werd geschreven, bepaalt hoe een schrift eruitziet. Waar de ronde vormen van het Zuid-Aziatische Lontara goed werken op palmbladeren, zijn hoekige runen bij uitstek geschikt voor een stenen of houten ondergrond. ‘Voor veel mensen zijn de gedichten nu een soort versiering waar ze dagelijks langskomen,’ licht Pronk toe. ‘Ik hoop dat de video’s ervoor zorgen dat zij zich gaan afvragen waar ze eigenlijk langskomen en wat die schriftsystemen precies weergeven. Zo willen we de schriften ook wat uit het exotische halen. Zodra je er iets meer van weet, wordt het meer dan een plaatje.’

Middelbare scholieren

In dat kader wordt ook gewerkt aan een lesprogramma voor middelbare scholieren. ‘In de Taalkunde Olympiade zit ook altijd een vraag over een vreemde schriftsoort, waarin leerlingen moeten uitleggen hoe het systeem werkt. Zo laten we ze kennismaken met voor hen onbekende schriften. Met de video’s hopen we meer leerlingen te laten zien dat het niet evident is dat je een taal opschrijft zoals wij dat doen. Daarom hebben we er ook voor gekozen om de Nederlandstalige video’s te laten presenteren door studenten. Zij spreken de scholieren meer aan dan ik.’

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

De video’s over de gedichten zijn hier te bekijken. De wandeling langs de gedichten is te vinden op muurgedichten.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.