Universiteit Leiden

nl en

ERC Consolidator Grants voor vier Leidse wetenschappers

De European Research Council heeft aan vier Leidse onderzoekers een ERC Consolidator Grant toegekend. Met deze beurs van maximaal twee miljoen euro kunnen zij hun wetenschappelijk onderzoek voortzetten en uitbreiden.

De European Research Council reikte in totaal meer dan 600 miljoen euro uit aan 301 onderzoekers uit heel Europa. De Consolidator Grant is bedoeld voor veelbelovende wetenschappers met tussen de zeven en twaalf jaar ervaring na hun PhD. Zij kunnen de beurs van maximaal twee miljoen euro gebruiken om in een periode van vijf jaar hun team van mede-onderzoekers en ondersteunend personeel te financieren.

De vier Leidse Consolidator Grants gaan naar:

Nadine Akkerman – Faculteit Geesteswetenschappen

Als we een tekst lezen, denken we dikwijls te weten wie het heeft geschreven. Maar in de vroegmoderne tijd was het schrijven van een manuscript vaak een gezamenlijke of gesocialiseerde inspanning, waarbij secretarissen schreven wat een ‘auteur’ dicteerde. In haar ERC-project FEATHERS gaat Nadine Akkerman onderzoeken hoe we de stem van de ‘auteur’ en die van de fysieke schrijver kunnen onderscheiden. Dit maakt het mogelijk verloren stemmen weer te laten spreken, of die stem nu toebehoorde aan een vorst die iets dicteerde aan zijn of haar secretaris, of aan een boerendochter die haar verhaal vertelde aan de griffier van de rechtbank.

Lees meer over het project van Nadine Akkerman

Luca Giomi – Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen

Het kan vriezen en het kan dooien: water is vast óf vloeibaar. Maar er bestaan ook stoffen die er ergens tussenin zitten. Dat zijn bijvoorbeeld de liquid crystals in LCD-schermpjes, maar ook – zo is de laatste jaren ontdekt – sommige biologische weefsels. Theoretisch natuurkundige Luca Giomi van het Instituut Lorenz van het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde (LION), gaat met de ERC Consolidator Grant deze 'hexatische' toestand van weefsels onderzoeken. Deze toestand, genoemd naar het honingraat-achtige zeshoekpatroon van de aansluitende cellen, komt waarschijnlijk voor in embryo's die zich ontwikkelen, tijdens de heling van wonden en mogelijk ook bij het uitzaaien van kanker doordat klompjes cellen door het lichaam gaan reizen. Giomi wil een natuurkundige theorie ontwikkelen voor het stromen van deze half-vloeibare weefsels om de biologische processen beter te kunnen begrijpen.

Lees meer over het project van Luca Giomi

Sander van Kasteren – Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen

Vaccins behoren misschien wel tot de meest succesvolle medicijnklasse. Maar ook al zijn ze al 300 jaar in gebruik, er zijn nog steeds vele onbeantwoorde vragen over hun precieze werking. Eén van deze betreft de snelheid waarmee de verwerking van vaccins in het lijf gebeurt en welk effect dat heeft. Het probleem is dat we nog geen goede methodes hebben om deze snelheden in kaart te brengen. In zijn ERC onderzoek wil Sander van Kasteren – door het gericht doen van chemische reacties in en op immuuncellen – deze snelheden gaan meten. Zo hoop hij nieuwe inzichten te verwerven waarmee vaccins, en dan vooral de soorten die kunnen worden gebruikt als mensen al ziek zijn (bijvoorbeeld chronische virusinfecties of kanker), verbeterd kunnen worden.

Lees meer over het project van Sander van Kasteren

Francesco Ragazzi – Faculteit der Sociale Wetenschappen

Overheden, beveiligingsbedrijven en social media platforms gebruiken steeds vaker computer vision technieken zoals bij gezichtsherkenning. Zicht - niet alleen het kijken zelf maar ook het interpreteren wat we zien – wordt steeds vaker uitbesteed aan autonome computersystemen die daarmee beïnvloeden hoe hun menselijke ‘bestuurders’ bepalen wat verdacht is. Hoe beïnvloeden deze technologieën de beslissingen van de overheid en private partijen? En hoe staat het met de rechten van degenen die bekeken worden? In zijn ERC-project onderzoekt Francesco Ragazzi de theoretische, empirische en politieke implicaties van computer vision in de beveiliging. Hierbij werkt hij op het snijvlak van security studies, technologie en visuele etnografie en dat geeft nieuwe inzichten in de werking van computer vision technieken. Zoals bij het modereren van social media platformen, het gebruik van  ‘slimme’ beveiligingscamera’s of leugendetectoren. Ragazzi’s onderzoek draagt bij aan het politieke en ethische debat over de grenzen van deze nieuwe technologieën.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.