Universiteit Leiden

nl en

Darouei en Pluut winnen samen Literati Award

Artikel: “The paradox of being on the glass cliff: why do women accept risky leadership positions?”

Maral Darouei en Helen Pluut hebben een Emerald Literati Award for Excellence gewonnen voor hun artikel ‘The paradox of being on the glass cliff: why do women accept risky leadership positions?’ dat gepubliceerd is in het tijdschrift Career Development International (CDI). Darouei wint hiermee een prijs voor haar allereerste publicatie.

Elk jaar wordt er door de redactieraad van CDI een winnaar gekozen voor de Outstanding Paper Award. Dit jaar werd het artikel van Darouei en Pluut door het tijdschrift verkozen als best gepubliceerde paper van 2018. In het artikel verkennen de auteurs het carrièrebesluitvormingsgedrag van vrouwen. De onderzoeksresultaten tonen aan dat vrouwen meer dan mannen geneigd zijn riskante leiderschapsposities aan te nemen wegens een gebrek aan promotiemogelijkheden. Het abstract is hieronder te vinden. Het gehele artikel is (een jaar) gratis toegankelijk via deze link: https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/CDI-01-2018-0024/full/html

Abstract

Purpose: Recent evidence from glass cliff research suggests that women are more willing than men to accept risky leadership positions. This multi-study paper (3 studies) aims to reveal and resolve the apparent paradox that women are more risk averse than men yet end up in risky leadership positions.

Design/methodology/approach: In study I, risk attitudes of 125 participants were surveyed to understand gender differences in risk taking. In two experimental vignette studies, 119 university students (Study II) and 109 working adults (Study III) were offered a leadership position in either a risky or successful company and asked to rate their willingness to accept the job.

Findings: Together, the results showed that although women are generally more risk averse than men, women who scored low on career self-efficacy were more likely to perceive a risky job as a promotional opportunity and were therefore more willing to accept such a job. These findings shed light on the role of women’s career decision-making in the glass cliff phenomenon.

Originality/value: Glass cliff research has focused almost exclusively on organizational decision-makers. We aim to better understand the glass cliff phenomenon by incorporating the perspective of job seekers.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.