Universiteit Leiden

nl en

Goede voornemens? Wij helpen je een handje!

Meer sporten, gezonder eten, meer tijd voor jezelf: we nemen het ons elk jaar voor, maar vaak schiet het er al snel bij in. Om je te helpen, hebben we een lijstje gemaakt met goede voornemens die je gewoon bij de universiteit kan uitvoeren!

1. Ga sporten bij BeeHive in Den Haag

We nemen het ons bijna allemaal voor: in het nieuwe jaar – na de vele uitgebreide kerstmaaltijden en bergen oliebollen – gaan we meer bewegen. Naar de sportschool gaan na college of meteen uit werk is nu nog makkelijker geworden, zeker voor onze Haagse studenten en medewerkers. In het nieuwe studentencentrum Beehive in Den Haag zit een splinternieuwe sportfaciliteit, The Buzz. Met fitnessapparatuur, cardio-apparaten en een breed scala aan groepslessen. Studenten sporten al voor 10,85 per maand, en medewerkers voor 17,16 euro.

Check het aanbod bij The Buzz en schrijf je in

In Leiden sporten kan natuurlijk ook, bij het Universitair Sport Centrum

2. Steek je licht op over een nieuw onderwerp: volg een MOOC

Van terrorismebestrijding tot taalwetenschappen, en van internationaal strafrecht tot mindfulness. Met een Leidse MOOC leer je in een aantal weken veel meer over een onderwerp dat misschien wel niets met je studie of werk te maken heeft. En het mooie is: je kunt het gewoon vanuit je luie stoel doen! De Massive Open Online Courses zijn te vinden op Coursera, en voor iedereen gratis te volgen. Elke MOOC bestaat uit verschillende modules waarin docenten van de universiteit de lesstof overbrengen door middel van video-colleges en leeropdrachten. Daarnaast is er mogelijkheid tot online interactie met docenten en medestudenten. Wie slaagt voor alle opdrachten, kan een certificaat aanvragen (tegen betaling).

Bekijk het aanbod MOOCs van de Universiteit Leiden

3. Snuif wat cultuur: bezoek een gratis concert of tentoonstelling van Leidse studenten

Studenten aan de Universiteit Leiden kunnen meer dan alleen goed studeren: veel van hen zijn ook heel muzikaal of creatief. Zij kunnen hun studie combineren met het volgen van vakken aan het Koninklijk Conservatorium of de Hogeschool der Kunsten, beiden in Den Haag. Maar ook bij andere opleidingen speelt kunst en creativiteit een rol, zoals bij de master Media Technology. En al deze creatieve studenten laten regelmatig zien wat ze in huis hebben! Door het hele jaar heen zijn er gratis concerten van Practicum Musicae in de Leidse Lokhorstkerk. Studenten van ACPA en Media Technology hebben met regelmaat tentoonstellingen van hun werk, vooral hun afstudeerprojecten. Ga eens langs!

Het eerstvolgende concert van Practicum Musicae is op 31 januari

Lees meer over de Academy of Creative and Performing Arts (ACPA)

Bekijk het verslag van de laatste tentoonstelling van Media Technology

4. Ga op uitwisseling – maar dan virtueel

Een tijdje studeren aan de Sorbonne in Parijs of The University of Adelaide, zonder je studentenkamer te verlaten? Dat kan met Virtual Exchange! De Universiteit Leiden en acht partneruniversiteiten van over de hele wereld bieden online vakken aan, die studenten kunnen volgen via het virtual exchange program. En je krijgt er gewoon studiepunten voor! Je leert op het moment dat het jou uitkomt, gewoon vanuit je eigen huis, en bouwt ondertussen een internationaal netwerk op. Er zijn nu ongeveer 20 vakken beschikbaar voor Virtual Exchange, die je in je keuzeruimte kunt volgen.

Lees meer over Virtual Exchange

5. Doe inspiratie op bij ons Healthy University-initatief

De Universiteit Leiden wil haar studenten en medewerkers een gezonde werk- en studieplek bieden, en hun gezondheid en welzijn bevorderen. Daarom zijn we sinds oktober 2018 lid van het Healthy Universities-netwerk. Deelnemende universiteiten delen best practices op het gebied van gezondheid, welzijn en duurzaamheid met elkaar. Binnen de Universiteit Leiden hebben we veel wetenschappelijke kennis over het bevorderen van gezondheid, en die kennis gaan we nu ook toepassen op onze eigen studenten en medewerkers. Dat is het delen van simpele trucjes om meer te bewegen – ga eens naar het toilet op een andere verdieping dan waar je werkt of college hebt – maar ook bijvoorbeeld de oprichting van de Taskforce Studentenwelzijn.

Lees meer over Leiden als Healthy University

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.