Universiteit Leiden

nl en

Studenten exposeren op snijvlak kunst en technologie

Abstracte geluiden die bezoekers de trap opzuigen, een ‘escape baarmoeder’ en een kerstspel dat je laat nadenken over de grenzen van maakbaar geluk. Masterstudenten Media Technology maakten in kunstcentrum Old School aan het Pieterskerkhof een bijzondere tentoonstelling rond het thema ‘auto’.

Ayla Koster in de 'escape baarmoeder'.

Escape Womb: Autogenesis

De kleine escape room ziet er met bloemetjesbehang, een comfortabele fauteuil en familieportretjes aan de muur knus uit. Maar gezapig is het allerminst. Bezoekers die neerploffen krijgen opeens een telefoontje. Het gesprek dat volgt wordt opgenomen en krijgt een onverwachte wending, terwijl ondertussen pulserende baarmoedergeluiden te horen zijn. Ayla Koster bedacht en maakte met twee medestudenten deze ‘escape baarmoeder’. In de baarmoeder ben je onderdeel van het lichaam van je moeder. In deze escape room ben je ook onderdeel van het geheel. Moeders en hun kinderen vormen samen één lange keten.’

Sophie van Gennip in het trapportaal.

Volition: Autopia

Bezoekers worden haast automatisch de trap opgezogen dankzij de geluidseffecten van Autopia, de audiovisuele installatie van Sophie van Gennip en Jae Perris. In het trapportaal klinken abstracte geluiden die verspringen al naar gelang de stappen van de traplopers. Ondertussen toont het scherm bovenaan de trap een fragment van een gespiegelde roltrap die blijft doordraaien. Van Gennip legt uit: ‘Het idee is dat je hier een reis maakt. Het begint beneden, metaforisch voor het onderbewuste en tijdens de reis maak je een transitieproces door.’ De circulaire bewegingen van de roltrap zet aan het denken: hoe vrij zijn we werkelijk als we bewegen?

Hoe bewust koos Van Gennip voor deze studie? ‘De combinatie van wetenschap en kunst spreekt me erg aan. Je kunt kunst wel wetenschappelijk onderzoeken, maar je krijgt pas echt inzichten als je concepten moet visualiseren hetgeen de opdracht was bij deze tentoonstelling.’

Jason Wu, Esmée Stouten en Pieke Heijmans voor hun game.

Black Christmas: autoregulation

‘It’s Christmas time…’, schalt er in een intiem vertrek dat ‘Black Christmas’ gedoopt is. Het hele vertrek staat met een kerstboom, versierselen en kerstliederen in het teken van het feest van het licht. Op een groot scherm is een digitale kaart van Leiden geprojecteerd en met een joystick kun je door de stad wandelen en met je bewegingen straten verlichten. Maar pas op: bij overbelichting knapt er iets en wordt de straat juist zwart. Esmée Stouten legt uit: ‘In deze tijd van het jaar is de stad overdadig verlicht. De vraag is: wanneer is het genoeg, moet het wel altijd meer zijn?’

De laatste voorbereidingen voor de start van de tentoonstelling.

Kunst en technologie

Gideon Roggeveen, initiatiefnemer van kunstcentrum Old School, reageert enthousiast op de tentoonstelling. ‘De studenten komen met inventieve vondsten en ze bewegen op de spannende grens tussen kunst en technologie. En ik vind het leuk dat ze bijna letterlijk het hele gebouw, zoals gangkasten en het trapportaal, gebruiken.’

 

Foto's Sean van der Steen
Tekst Linda van Putten

Mail de redactie

In het Media Technology programma worden studenten aangemoedigd wetenschap creatief te benaderen. Een semester lang leren ze theorieën en bedenken ze een concept voor een kunstinstallatie. In de laatste fase van het vak staan ze voor de grootste uitdaging: de uitvoering van hun concept en kunstinstallatie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.