Universiteit Leiden

nl en

Onze best gelezen artikelen van 2018

Een openhartige Mark Rutte, een cabaretier als gastdocent en een alumnus die opklom tot museumdirecteur: deze artikelen werden het afgelopen jaar het meest gelezen.

Een openhartige Rutte vindt dat er meer is dan studeren

‘Alleen maar studeren is zó zonde,’ zei Mark Rutte toen hij begin dit jaar in gesprek ging met rechtenstudenten. Hij vertelde onder meer dat zijn eigen studententijd in Leiden nog steeds invloed heeft op zijn handelen als premier van Nederland. ‘Als het goed is leer je in je studententijd jezelf te relativeren. Want je krijgt ook tegenslagen - ook al zijn die nog niet zo heftig.’ En je raadt nooit wie Mark Rutte mee zou nemen naar een onbewoond eiland. Hint: het is niet zijn moeder.

> Lees verder

Jochem Myer doceert keuzevak over stress - of toch niet?

Steeds meer studenten ervaren stress tijdens hun studie. En wie weet nou beter hoe je daarmee om moet gaan dan de Leidse cabaretier Jochem Myjer, die bijna dagelijks voor een groot publiek op de planken staat? Een plus een is twee, en dus organiseerde de Universiteit Leiden een keuzevak met de geliefde grappenmaker. Honderden studenten schreven zich in. Maar toen kwam de aap uit de mouw...

> Lees verder

Deze alumnus schopte het van kolenjongen tot museumdirecteur

Het is haast een klassieke American dream, al speelt dit verhaal zich volledig in Nederland af. Alumnus Arie van den Ban ging in één mensenleven from rags to riches: hij liep als jongen met tachtig kilo kolen op zijn rug, maar schopte het later tot handelaar in autobanden en zelfs museumdirecteur. Daarnaast had hij tijd voor een studie Geschiedenis. Lees hier hoe dat zijn leven heeft veranderd.

> Lees verder

De 'sleepwet' is niet zonder risico, waarschuwde deze wetenschapper

Je zou het bijna vergeten, maar 2018 was ook het jaar waarin Nederland mocht stemmen in het ‘sleepwetreferendum’. De vernieuwde inlichtingenwet regelt het doen en laten van geheime diensten zoals de AIVD. Hoogleraar Paul Abels was maandenlang in touw om de nieuwe wetgeving te duiden op radio, televisie en in de krant. ‘Het is in ieder geval winst dat er nu eindelijk openlijk gediscussieerd wordt over de rol en werkwijze van de diensten. Dat heb ik in mijn carrière nog niet meegemaakt.’

> Lees verder

De hoogleraar die werd geveld door het oorlogsgeweld

Noem hem gerust een wonderkind. De Surinamer Paul Christiaan Flu schopte het in de jaren dertig al op jonge leeftijd tot hoogleraar en zelfs rector magnificus van de Universiteit Leiden. Maar toen brak de Tweede Wereldoorlog uit. Wat volgde waren vijf gitzwarte oorlogsjaren met een verblijf in een concentratiekamp en een sluipmoord op één van zijn zoons. Kleinzoon Peter Flu reconstrueerde het bewogen leven van zijn opa.

> Lees verder

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.