Universiteit Leiden

nl en

Twee nieuwe publicaties van Dr. Helen Pluut zijn deze maand online gegaan.

Het eerste artikel heeft zij samen met Remus Ilies, Klodiana Lanaj en Zen Goh gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Vocational Behavior en gaat over de manieren waarop organisaties kunnen voldoen aan de sociale behoeften van hun werknemers.

Het abstract van het eerste artikel vindt u hieronder

Previous work on need fulfillment focused on the evaluation and consequences of the psychological benefits that employees derive from work, but has not fully considered the socioemotional benefits that employees acquire from working relationships. In this study, we introduce interpersonal need fulfillment as a distinct potential benefit that employees can derive from work that captures their appreciation for opportunities to connect and relate to others at work. We establish the distinctiveness of intrapersonal and interpersonal need fulfillment by identifying unique antecedents as well as show their independent contributions in predicting job attitudes and behaviors. We argue that consideration of perceptions of both intrapersonal and interpersonal need fulfillment allows for a more holistic assessment of the benefits that employees derive from work and for a better understanding of how employees’ perceptions regarding the inducements that they receive at work affect their job attitudes and behavior. We conclude by discussing theoretical and practical implications and by outlining a number of venues for future research.

Voor het lezen van het gehele artikel, klik hier

Het tweede artikel

Het tweede artikel is in samenwerking met Petru Curseu gepubliceerd in het tijdschrift Team Performance Managment: An International Journal. Het onderzoek gaat over de manieren waarop teams kunnen profiteren van zogenaamde ‘boundary-spanning activities’ waarbij extern naar informatie wordt gezocht. Dit artikel is (tijdelijk) gratis toegankelijk via deze link.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.