Universiteit Leiden

nl en

Drie VICI’s voor Leidse wetenschappers

Aan drie Leidse wetenschappers, werkzaam op het snijvlak van bètawetenschap en geneeskunde, heeft NWO een VICI-subsidie toegekend. Zij ontvangen 1,5 miljoen euro om de komende vijf jaar een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen.

Mario van der Stelt

Lichaamseigen marihuana

Lichaamseigen marihuana: waar en wanneer is het actief?
Dr. Mario van der Stelt, Leids Instituut voor Chemisch Onderzoek

Begrip van het functioneren van de hersenen op moleculair niveau, is één van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw. In dit VICI-project gaan chemisch biologen op zoek naar chemische gereedschappen die in combinatie met de nieuwste genetische technieken helder moeten maken hoe kleine moleculen de communicatie tussen zenuwcellen beïnvloeden.

Prostaatkankerchirurgie

Een routekaart voor minimaal invasieve (robot-geassisteerde) prostaatkankerchirurgie
Dr. Fijs van Leeuwen, LUMC - Beeldgeleide operatie

In het VICI-project wordt een anatomische kaart ontwikkeld aan de hand waarvan prostaattumoren pre- en intra-operatief onderscheiden kunnen worden van delicate weefsels zoals het lymfesysteem en zenuwen. Met ook nog het inzetten van fluorescentie-geleide navigatiemethodes kan de kaart worden gebruikt om (robotgeleide) prostaatchirurgie te verbeteren.

Roeland Merks

Wiskundig kijken naar bloedvatherstel

Wiskundig inzicht in het herstel van tumorbloedvaten
Prof.dr. Roeland Merks, werkzaam bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) en één dag per week als hoogleraar verbonden aan het Mathematisch Instituut

Tumorbloedvaten zijn rommelig en lek, en daardoor slecht doorbloed. Dat maakt kankercellen agressiever en bemoeilijkt chemotherapie. Met wiskundige simulaties en labexperimenten zoekt Merks nieuwe strategieën voor bloedvatherstel. Die liggen mogelijk in de abnormale stofwisseling van tumor- en bloedvatcellen en de mechanica van vezels die cellen met elkaar verbinden.

De cijfers van deze VICI-ronde

  • Totaal aantal ingediende aanvragen: 233, waarvan 88 vrouw (38%) en 145 man (62%)
  • Aantal toekenningen: 35, waarvan 10 vrouw (29%) en 25 man (71%)
  • Totale honoreringspercentage: 15%
  • Honoreringspercentage vrouwen: 11%
  • Honoreringspercentage mannen: 17%

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek is een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en te financieren. Een van de instrumenten daartoe is de Vernieuwingsimpuls die talentvolle en creatieve onderzoekers persoonsgebonden financiering biedt. Dit programma bestaat uit de Veni voor pas gepromoveerde onderzoekers, de Vidi, voor onderzoekers die na hun promotie al enkele jaren onderzoek hebben verricht, Vici voor ervaren onderzoekers die hebben aangetoond een eigen onderzoekslijn te kunnen ontwikkelen.

 Meer over NWO

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.