Universiteit Leiden

nl en

'Ik kook, dus ik ben'

Bekijk, beluister, proef en kook zelf in de Smaakstudio opgezet door, onder anderen, archeologe dr. Joanita Vroom, in het kader van een nieuwe tentoonstelling in het Wereldmuseum, Rotterdam. Joanita Vroom geeft ook een serie workshops over voedsel uit het verleden.

Antieke knoflook uit Syrië

In de tentoonstelling Ik kook, dus ik benEen reis door de keuken met Abdelkader Benali presenteren schrijver en historicus Abdelkader Benali en kunsthistorica Alexandra van Dongen een vertelling over de rol van voedsel door de eeuwen heen. In de tentoonstelling zijn onder meer objecten uit de collectie van de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden te zien, waaronder een Assyrisch schaaltje van opgravingen in Tell Sabi Abyad (Syrië) met 4000 jaar oude knoflook!

Ervaar het zelf in de Smaakstudio

Benali wilde een ruimte waar de neus wordt verwend en de tong wordt gestreeld. Daarom opent op de begane grond van het Wereldmuseum een ware Smaakstudio. De ruimte, waar je kan kijken, luisteren, proeven en deels maken, is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met  de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden en Verhalenhuis Belvédère.

Voedselworkshops

Dr. Joanita Vroom van de Faculteit Archeologie aan de Universiteit Leiden (Archeologie van het Nabije Oosten & Middellandse Zeegebied) ontwierp voor belangstellenden een reeks workshops die aansluit bij de tentoonstelling. Verschillende cuisines uit alle windstreken komen op een speelse manier aan de orde.

Ga op zoek naar de herkomst van bepaalde gerechten uit verschillende perioden, die variëren van de Babyloniërs tot de tijd van Couperus. Iedere workshop worden er enkele hapjes van vroeger geserveerd. Door te proeven en een formulier in te vullen kunnen jong en oud een bijdrage leveren aan het wetenschappelijk onderzoek van Vroom en haar studenten.

Bekijk de website van het Wereldmuseum voor meer informatie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.