Universiteit Leiden

nl en

Expert Meeting on “Sale of Children and Illegal Adoption”

Op 19 en 20 september organiseerde de afdeling Jeugdrecht samen met Terre des Hommes een expert meeting on ‘’Sale of Children and Illegal Adoption” (kinderhandel en illegale adoptie) in het Academiegebouw te Leiden.

Deze expert meeting was bijeengeroepen ter voorbereiding van een komend thematisch rapport over illegale adoptie door mevr. Maud de Boer-Buquiccho, UN Special Rapporteur on the sale of children, child prostitution and child pornography, met de bedoeling om input van diverse deskundigen te krijgen.

De bijeenkomst werd voorgezeten door mevr. Maud de Boer-Buquicchio en dhr. Nigel Cantwell en er waren experts van over de hele wereld aanwezig, waaronder vertegenwoordigers van diverse overheden, de Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht en prominente wetenschappers uit Europa en de VS. Vanuit onze faculteit waren Prof. Ton Liefaard, Claire Achmad LLM en mr. Daniella Zlotnik aanwezig. Prof. Rick Lawson verzorgde de opening.

Het onderwerp van de bijeenkomst was illegale adoptie (nationaal en interlandelijk) en in hoeverre  illegale adoptiepraktijken bijdragen aan de handel in kinderen, zowel bij nationale als interlandelijke adoptie. Er waren diverse sessies aangaande het relevante internationale juridisch kader en de fundamentele oorzaken en sleutelfactoren van illegale adoptie. Daarnaast werden strategieën besproken om illegale adoptie te bestrijden en te voorkomen  en werd gesproken over de verantwoordelijkheden van staten om rechtsmiddelen te ontwikkelen en slachtoffers te beschermen.

[Na afloop van de expert meeting volgde een openbare lezing voor studenten en vertegenwoordigers van NGO’s als Terre des Hommes en PLAN International.]

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.