Universiteit Leiden

nl en

NWO Veni-beurs voor stuiterende balletjes op hete plaat

Natuurkundige Scott Waitukaitis ontvangt een NWO Veni-beurs om onderzoek te doen naar het Leidenfrost-effect voor squishy materialen. Dit effect is bekend van dansende waterdruppels op een hete koekenpan.

Heb je weleens water gemorst op een hete koekenpan? Je ziet de waterdruppels dan een leuk dansje opvoeren; ze zweven in het rond op een dun laagje waterdamp. Dit staat bekend als het Leidenfrost-effect. En hoe onnozel dit effect ook lijkt, het wordt echt gebruikt in serieuze toepassingen. Het is bijvoorbeeld onontbeerlijk in kernreactoren, waar het Leidenfrost-effect ervoor zorgt dat het koelwater niet in direct contact komt met de ziedend hete staaf vol nucleaire brandstof. Als er directe aanraking zou zijn, zou het water onmiddellijk verdampen in een gigantische explosie.

Leids natuurkundige Scott Waitukaitis is geïnteresseerd in de fundamentele fysica achter dit effect, met name voor squishy materialen. NWO heeft hem een Veni-beurs toebedeeld om hier experimenteel onderzoek naar te verrichten. ‘We weten allemaal dat water zweeft over een heet oppervlak, en hetzelfde geldt voor vaste stoffen zoals droogijs,’ zegt hij. ‘Maar squishy materialen stuiteren op en neer (zie video, red.). Niemand heeft dit verschijnsel bestudeerd en met deze Veni-beurs ga ik experimenten uitvoeren met hogesnelheidscamera’s om te kijken naar hoe hoog ze stuiteren, de temperatuursafhankelijkheid, de geluidjes, hoeveel water verdampt bij elke stuit, etcetera.’

In onderstaande video zie je hydrogel balletjes gevuld met geabsorbeerd water. Waitukaitis gaat formules ontwikkelen die precies beschrijven hoe de balletjes zich gedragen.

19 Veni's voor Leidse wetenschappers

19 veelbelovende Leidse onderzoekers kunnen de komende jaren hun onderzoeksplan realiseren dankzij een Veni-financiering van NWO. De 19 subsidies in Leiden zijn verdeeld over 7 vrouwelijke en 12 mannelijke wetenschappers. De vakgebieden waarin de wetenschappers actief zijn, zijn divers en lopen uiteen van psychologie tot sterrenkunde.

De Veni maakt deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Dit financieringsinstrument biedt wetenschappers in verschillende stadia van hun carrière een mogelijkheid tot financiering. Wetenschappers die tot maximaal drie jaar geleden zijn gepromoveerd kunnen een aanvraag voor een Veni-subsidie doen. De Veni-subsidie bedraagt maximaal €250.000. In totaal ontvangen dit jaar 158 wetenschappers een Veni.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.