Universiteit Leiden

nl en

Zeven nieuwe Medical Delta-hoogleraren

Medical Delta benoemt zeven hoogleraren die een brug gaan slaan tussen de medische werelden van Leiden, Delft en Rotterdam.

Dubbelaanstellingen

De Medical Delta-hoogleraren krijgen naast hun hoofdaanstelling in Leiden, Delft of Rotterdam ieder ook een aanstelling in een van de twee andere steden. Vijf van de zeven hoogleraren zijn of worden verbonden aan LUMC en de Universiteit Leiden. Met de dubbelaanstellingen stimuleert Medical Delta structurele samenwerking tussen de deelnemende instituten en disciplines. De hoogleraren zijn dan ook geselecteerd op basis van hun prestaties in interdisciplinaire samenwerkingsverbanden op het gebied van Life Sciences, Health & Technology. In 2014 traden de eerste elf Medical Delta-hoogleraren aan.

Inauguratieceremonie

Drie van de nieuwe Medical Delta-hoogleraren zijn arts, vier zijn onderzoeker. Ze doen onderzoek naar behandelingen voor kanker, orthopedische chirurgie, moleculaire biologie en biofysica, epidemiologie en analytische biowetenschappen. Hun installatie zal zijn tijdens een speciale ceremonie tijdens het Medical Delta Event 2016, op 21 juni in Delft. Daar houdt ieder van hen een korte inaugurele rede, over dromen en kansen voor samenwerking binnen Medical Delta.

Nieuw model van gezondheidszorg

Medical Delta is een netwerk van Life Sciences, Health & Technology-organisaties. Het initieert en katalyseert samenwerking tussen wetenschappers, bedrijven, studenten, zorgprofessionals en lokale overheden. Doel is een nieuw model van gezondheidszorg, waarbij preventie, vroege diagnose en gerichte behandeling centraal staan.

Medical Delta-directeur Roel Kamerling: ‘Specialisten die werken in isolatie kunnen niet zorgen voor hervormingen in de gezondheidszorg. Daarvoor is een holistische aanpak nodig, waarbij verbindingen worden gelegd tussen vakgebieden en organisaties. De Medical Delta-hoogleraarschappen zijn daarvoor essentieel.’

De nieuwe Medical Delta-hoogleraren

Epidemioloog Cock van Duijn (Erasmus MC & Universiteit Leiden) onderzoekt ziekten en de preventie daarvan met populatiestudies.  Haar inaugurele rede is getiteld ‘Precision medicine in the Medical Delta: genes, metabolites and prevention’.

Analytisch biowetenschapper Thomas Hankemeier (Universiteit Leiden & Erasmus MC) hoopt de gezondheidszorg te veranderen met behulp van studie van metabolieten, de producten van de stofwisseling. Zijn inaugurele rede is getiteld ‘Big Data in the Medical Delta: how metabolomics will change healthcare’.

Biofysicus Marileen Dogterom (TU Delft & Universiteit Leiden) wil de biologie van de bouwblokken van het leven begrijpen. Hiermee wil ze de basis leggen voor behandelingen toegesneden op de unieke eigenschappen van individuen. Haar inaugurele rede is getiteld ‘Can we build a synthetic cell? And will this impact personalised medicine?’

Moleculair bioloog Claire Wyman (Erasmus MC & TU Delft) bestudeert de relatie tussen genen en behandelingskansen bij borstkanker. Tevens is ze pionier in multidisciplinair onderwijs. Haar inaugurele rede is getiteld ‘What’s the difference between Angelina Jolie and me? We train scientists to find nanoscale answers’.

Radiatie-oncoloog Corrie Marijnen (LUMC & TU Delft) werkt aan de verbetering van kankerbehandelingen door de neveneffecten te minimaliseren en beschikbare gegevens met elkaar te integreren. Haar inaugurele rede is getiteld ‘HollandPTC, a dream comes true: protons, patients and preferences’.

Radiatie-oncoloog Jean Philippe Pignol (Erasmus MC & TU Delft) wil stralingsbehandelingen van bijvoorbeeld borstkanker draaglijker maken voor patiënten. Zijn inaugurele rede is getiteld ‘Active women with breast cancer: the one-hour radiation treatment’.

Orthopedisch chirurg Rob Nelissen (LUMC & TU Delft) richt zich op start-upactiviteiten in medische technologie zoals 3D-geprinte implantaten die patiëntveiligheid en behandelkwaliteit verbeteren. Zijn inaugurele rede is getiteld ‘Smart implant surgery: patient safety, 3D-printed implants & quality’.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.