Universiteit Leiden

nl en

Nieuwe medicijnen ontwikkelen: leren van de natuur en onze voorouders

Wat voor invloed hebben natuurlijke stoffen op de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen? Hoe kan samenwerking tussen verschillende vakgebieden de kennis over de natuur gebruiken? Hierover organiseert het Instituut Biologie Leiden een symposium op 14 en 15 april 2016.

Nobelprijs voor Geneeskunde

De Nobelprijs voor geneeskunde werd in het afgelopen jaar toegekend aan twee projecten. Het 1e is Artimisinin, een nieuw geneesmiddel tegen malaria op basis van een traditioneel Chinees geneesmiddel dat al duizenden jaren geleden door de Chinese legers werd gebruikt. Het 2e is nieuwe antibiotica, die zijn ontwikkeld uit micro-organismen vanuit de grond, werken als geneesmiddel voor rivierblindheid, een ziekte die vooral de armen treft

Synergie tussen vakgebieden

Het symposium brengt de laatste ontwikkelingen op de verschillende vakgebieden voor het voetlicht, om te zien hoe multidisciplinaire projecten op het gebied van traditionele geneeskunde en kennis van de natuur gebruikt kunnen worden om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen. Een meer holistische benadering is noodzakelijk omdat in veel gevallen in traditionele geneesmiddelen complexe mengsels van planten en eventueel andere ingrediënten worden gebruikt waarbij synergie een belangrijke rol kan spelen.

Traditioneel gebruik van wilgenbast

Een sprekend voorbeeld van de complexiteit is salicylzuur, een van de meest gebruikte geneesmiddelen, ontwikkeld op basis van traditioneel gebruik van de wilgenbast, waar geen salicylzuur voorkomt, maar een voorloper daarvan die in het lichaam omgezet wordt tot salicylzuur. 

Oude en nieuwe kennis combineren

Het gebruik van combinaties van meerdere geneesmiddelen is langzamerhand een algemeen geaccepteerd principe, maar vraagt ook veel nieuw onderzoek om het effect van dergelijk combinaties op het hele lichaam te begrijpen. Het bij elkaar brengen van oude en nieuwe kennis bij dit symposium moet dan ook leiden tot synergie in samenwerking tussen wetenschappelijk disciplines. 

Afbeelding: Wilgenbomen, bron van eeuwenoude natuurlijke geneesmiddelen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.