Universiteit Leiden

nl en

Psychologieprijzen 2015

Stephen Brown wint de Leiden Psychology Blog award 2015. De beste masterscripties komen op naam van twee internationale studenten; Marianina Choleva en Hilmar Zech. Barbara Braams bedankt per video voor de promovendi-prijs. De hoofdprijs, psychologiedocent 2015 gaat naar ... Liesbeth Eurelings-Bontekoe!

Ook een fijn begin van het nieuwe jaar, samen terugblikken op de successen van 2015. Daarin halen Leidse psychologen nationale en internationale prijzen en subsidies binnen. Omdat zij vaak al eerder in de prijzen vallen bij het Instituut Psychologie krijgen die welhaast een voorspellende waarde. Welke wetenschappers en studenten vallen er op in 2015, vanwie we mogelijk nog veel meer gaan horen?

Psychologiedocent 2015: Liesbeth Eurelings-Bontekoe (links)

Onderwijsprijs: Liesbeth Eurelings-Bontekoe

Joanne Mouthaan zwaait als voorzitter van de jury Liesbeth Eurelings-Bontekoe alle lof toe die haar toekomt als Psychologiedocent 2015.

'Liesbeth Eurelings is een zeer veelzijdig docente die zich met veel enthousiasme en bezieling inzet voor het onderwijs in Klinische psychologie. Daarin is haar centrale onderzoeksthema persoonlijkheidsstoornissen en dan met name de persoonlijkheidsdiagnostiek, waarover ze ook inspirerende colleges geeft. Via praktijkvoorbeelden weet zij een zeer duidelijke koppeling te maken tussen wetenschap en de klinische praktijk. Zij brengt het vak als het ware ‘tot leven’ voor de studenten, die dat dan ook zeer waarderen.'

@Danielltweet: Decennia geleden al n topdocent en nog steeds. Proficiat prof. dr. Eurelings-Bontekoe!


'Het geheim van Eurelings-Bontekoe achter haar charisma als docent? Passie, bevlogenheid voor de praktijk, met de kalme deskundigheid van iemand die staat voor haar zaak. Bovendien, en dat maakt haar expertise zo uniek, speelt zij een centrale rol in de post-master beroepsopleidingen, waar zij hoofdopleider is en die zij mede heeft vormgegeven.'  

Promovendi-prijs: Barbara Braams

Juryvoorzitter Eric van Dijk heeft zich verdiept in de zes voorgedragen artikelen van promovendi.

'Het winnend artikel beschrijft zeer ambitieus onderzoek – het Braintime project - waarbij een groep van maar liefst 300 kinderen, jongeren en volwassenen, over een periode van 2 jaar is gevolgd. In een prachtig opgezet longitudinaal onderzoek is de ontwikkeling van risicogedrag nauwgezet in kaart gebracht. Het is dan ook niet voor niets gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift The Journal of Neuroscience. Ondanks de complexe analyses is het artikel prettig leesbaar, en dat is een kwaliteit op zich.'

Braams doet inmiddels onderzoek aan Harvard. Ze bedankt per video voor haar uitverkiezing. Ze vergeet daarbij natuurlijk niet haar co-auteurs te bedanken, van wie Anna van Duijvenvoorde de prijs in ontvangst neemt. Feestje vieren volgt, belooft Braams.
Longitudinal Changes in Adolescent Risk-Taking: A Comprehensive Study of Neural Responses to Rewards, Pubertal Development, and Risk-Taking Behavior

Masterscriptieprijzen: Marianina Choleva en Hilmar Zech

Hanneke Hendriks reikt namens de jury de prijzen uit voor de beste masterscripties. Beide scriptieprijswinnaars zijn internationale studenten die de jury inspireren: 

 • Marianina Choleva

  Marianina Choleva (midden)

  Master: Marianina Choleva (Griekenland)   
  'The winning Master Thesis was extremely well written, thorough, and very convincing. Furthermore, the winning student used complex statistical analyses to investigate longitudinal data. Moreover, the thesis addressed a very important societal issue. In specific, the thesis investigated whether perceived social support from parents and/or peers was related to the level of social anxiety over time and whether this relation was dependent on the level of behavioural inhibition.'
 • Hilmar Zech

  Hilmar Zech

  Research master: Hilmar Zech (Duitsland)
  'Helder geschreven en prachtig to-the-point. We vinden het artikelwaardig. Daarnaast is het onderwerp en de uitwerking erg creatief en innovatief. En bovendien kan het product dat is ontworpen en getest door de student zelf direct worden geïmplementeerd in de praktijk en wetenschap. De scriptie onderzoekt namelijk hoe de zeer bekende Approach-Avoidance Task kan worden aangepast zodat dit zou kunnen worden gebruikt op mobiele apparaten zoals smartphones. Dat dit een relevant en innovatief idee is van een excellente student blijkt ook wel uit het feit dat deze Hilmar Zech nu in de laatste ronde van de Onderzoekstalent-competitie van NWO zit. Mogelijk en hopelijk kan hij dit werk dus voortzetten tijdens een phd-project.' 

Blog award: Stephen Brown     

Jiska Peper reikt de prijs uit voor de beste blogger van Leiden Psychology Blog in 2015. Stephen Brown scoorde goed op alledrie de criteria:

 • aantal views, gecorrigeerd voor de maand waarin het blog verschijnt, 
 • inhoudelijk waardevolle reacties op het blog
 • likes en shares op facebook Leiden Psychology 

Het dankwoord van Stephen Brown is net zo kort als krachtig: 'lees mijn blog.'
Why we are doomed when handwriting disappears

Stephen Brown

Stephen Brown

Eervolle vermelding masterscriptie: Heidi Willemse

'Deze scriptie ging over de kwaliteit van leven van mensen met een specifieke haaraandoening, waarbij mensen vrij plotseling gedeeltelijk kaal worden. We vonden het zelfgekozen onderwerp van deze scriptie bijzonder origineel en de gehele scriptie was goed uitgewerkt, met belangrijke uitkomsten voor de praktijk. De scriptie is voorgedragen voor de Jan Brouwerscriptieprijs, een prijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij voor Wetenschappen (KHMW).'

Heidi Willemse

Heidi Willemse

Ondersteunend personeel: Monique Leemkuil

Een eervolle vermelding krijgt ook Monique Leemkuil vanwege haar niet aflatende inspanningen voor het Insitittuut Psychologie. Met name de examencommissie is een van haar aandachtsgebieden.

Meer over de prijswinnaars

Meer over de juryvoorzitters

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.