Universiteit Leiden

nl en

Joanne Mouthaan wint dissertatieprijs

Psychologe Joanne Mouthaan heeft een Jan van Dijk Victimology and Victims' Rights Award 2015 gewonnen voor de beste dissertatie over slachtoffers en slachtofferhulp.

Mouthaan won met haar proefschrift  Injured body, injured soul? Predicting and preventing posttraumatic stress disorder after injury. Wereldwijd kost letsel door ongevallen, brand of geweld op jaarbasis miljoenen mensen het leven. Naar schatting een twintigvoudig aantal personen loopt tijdelijke of blijvende lichamelijke en/of geestelijke schade op. De uitkomsten van het onderzoek tezamen vormen een opstap voor een getrapt zorgsysteem waarin de kwetsbaarste slachtoffers vroeg na het letsel geselecteerd en gemonitord kunnen worden. Via een laagdrempelige applicatie kunnen ze vervolgens gesterkt worden in het omgaan met angst en spanning, en wanneer nodig meer specialistische behandeling krijgen om langdurige geestelijke schade tegen te gaan.

Joanne Mouthaan bij de prijsuitreiking.

De jury over Mouthaans onderzoek

'Het voorspellen en voorkomen van posttraumatische stress stoornis (PTSS) in de acute fase na traumatisch letsel is een zeer actueel onderwerp. Dat geldt zeker ook voor bijvoorbeeld de effectiviteit van internet-interventies, waarvan Joanne Mouthaan er één heeft onderzocht. De voortreffelijke dissertatie van Mouthaan biedt met de verschillende artikelen veel mogelijkheden voor interessant vervolgonderzoek.

De Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award is een initiatief van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Fonds Slachtofferhulp. De Award stimuleert het universitaire onderwijs meer aandacht te besteden aan onderwijs en onderzoek op het gebied van de victimologie, de rechten van en hulpverlening aan slachtoffers.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.