Universiteit Leiden

nl en

Tim Mainhard

Hoogleraar onderwijswetenschappen

Naam
Prof.dr. M.T. Mainhard
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
m.t.mainhard@fsw.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0003-2151-1398

Tim Mainhard werkt als hoogleraar Onderwijswetenschappen bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden. Tim Mainhard richt zich vooral op hoe interactie en het sociale klimaat in het basis- en het voortgezet onderwijs het beste geoperationaliseerd kunnen worden en hoe de interactie tussen leerkracht en leerling bij kan dragen aan motivatie, welzijn en leren.

Meer informatie over Tim Mainhard

Kort cv en onderoek

Na zijn studie Psychologie in Maastricht promoveerde Tim Mainhard aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over interpersoonlijk gedrag van leerkrachten in de klas. Voor zijn onderzoek kreeg hij in het vervolg veel erkenning, zoals een Rubicon en een Veni-beurs en verschillende onderzoeksprojecten bij het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NWO-NRO).

Zijn onderzoek over interpersoonlijke processen in de klas is relevant voor actuele vraagstukken, zoals burgerschapsonderwijs, kansengelijkheid en het lerarentekort. Tim Mainhard richt zich vooral op hoe interactie en het sociale klimaat in het basis- en het voortgezet onderwijs het beste geoperationaliseerd kunnen worden en hoe de interactie tussen leerkracht en leerling bij kan dragen aan motivatie, welzijn en leren. Zijn onderzoek richt zich ook op implicaties voor leerkrachten zelf, zoals beroepsmatig welzijn en stress.

Activiteiten

Tim Mainhard was coördinator van de AERA Special Interest Group Classroom Management, is associate editor geweest voor Learning and Instruction en heeft als lid van meerdere ethiek commissies ruime ervaring met de toetsing van sociaalwetenschappelijk onderzoek. Hij is sinds september 2022 onderwijsdirecteur van de graduate school ICO (Interuniversity Center for Educational Sciences).

Onderwijs

Naast zijn taken in de afstudeerrichting Onderwijswetenschappen en de Research Master Education and Child Studies bij het Institituut Pedagogische Wetenschappen is Tim als coördinator (EMPO – Educatieve Master Primair Onderwijs) en opleider en docent (EMPO en ACPA – Academische Pabo) betrokken bij de twee Leidse academische lerarenopleidingen voor het primaire onderwijs.

Beurzen

 • NWO en NRO onderzoeksbeurzen: Tim Mainhard is als hoofd- of medeaanvrager betrokken (geweest) bij verschillende onderzoeksprojecten, veelal promotieonderzoek (totaal > €1,5 mln)
   
 • NWO Veni beurs "Bridge over Troubled Water: High Quality Teacher-Student Interaction as a Protective Factor for Students At-Risk of School Failure and Dropout"
   
 • NWO Rubicon beurs "A Componential Approach to Perceptions of the Classroom Social Climate"

Werkdagen

Maandag t/m vrijdag

Hoogleraar onderwijswetenschappen

 • Faculteit der Sociale Wetenschappen
 • Instituut Pedagogische Wetenschappen
 • Onderwijswetenschappen

Werkadres

Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden
Kamernummer 4B07

Contact

Publicaties

Activiteiten

 • Interuniversity Centre for Educational Sciences (ICO) Educational Director - Onderwijsdirecteur
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.