Universiteit Leiden

nl en

Marijn Franx

Hoogleraar Extragalactische sterrenkunde

Naam
Prof.dr. M. Franx
Telefoon
+31 71 527 5870
E-mail
franx@strw.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-8871-3026

Marijn Franx bestudeert de evolutie van sterrenstelsels. Hij kijkt naar sterrenstelsels die zo ver weg staan, dat het licht er vele miljarden jaren over heeft gedaan om ons te bereiken. Door deze sterrenstelsel te bestuderen kunnen we terug in de tijd kijken en kunnen we zien hoe sterrenstelsels gevormd en geevolueerd zijn. De resultaten zijn spectaculair: we zien reusachtige botsingen, grote geboortegolven van stervorming in sommige stelsels, en nog veel meer.

Meer informatie over Marijn Franx

Nieuws

Marijn Franx behaalde zijn PhD bij Universiteit Leiden met zijn thesis "Structure and kinematics of elliptical galaxies". Hij was Junior Fellow bij Harvard University en werd in 1993 aangesteld als hoogleraar extragalactische sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1998 werd hij hoogleraar astronomie aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoeksterrein is de evolutie van sterrenstelsels.

Franx ontving in 2010 de Spinozapremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap, voor zijn werk in de extragalactische sterrenkunde. Hij is verder ook betrokken bij de bouw van de James Webb-ruimtetelescoop en de European Extremely Large Telescope. 

STRW page

Persoonlijke homepage

Hoogleraar Extragalactische sterrenkunde

  • Wiskunde en Natuurwetenschappen
  • Sterrewacht
  • Sterrewacht

Werkadres

Gorlaeus Gebouw
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden
Kamernummer BW3.42

Contact

Publicaties

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.