Universiteit Leiden

nl en

Drie Spinozapremies voor Leidse wetenschappers

Naomi Ellemers, hoogleraar Sociale psychologie van de organisatie, Marijn Franx, hoogleraar Extragalactische sterrenkunde en Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde krijgen een Spinozapremie 2010.

Baruch Spinoza
Baruch Spinoza (1632-1677), naar wie de Spinozapremie is vernoemd

Paul van der Heijden, rector en collegevoorzitter: ‘We zijn bijzonder trots op dit geweldige en unieke resultaat. Niet één, niet twee, maar liefst drie Spinozawinnaars in hetzelfde jaar aan onze universiteit, dankzij deze wetenschappelijke geweldenaars. Hulde aan hen.’

Hoogste Nederlandse onderscheiding

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft maandagochtend 7 juni de vier winnaars bekendgemaakt van de NWO-Spinozapremie 2010. De vierde winnaar de Utrechtse chemicus Piet Gros. Zij krijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan onderzoek naar keuze. De premie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

Top

De Spinozapremie wordt toegekend aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. De wetenschappers ontvangen de prestigieuze premie voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek. De winnaars zijn internationaal vermaard en weten jonge onderzoekers te inspireren.

Prof. dr. N. (Naomi) Ellemers is hoogleraar Sociale psychologie van de organisatie aan de Universiteit Leiden. Ellemers combineert praktijkonderzoek met laboratoriumexperimenten. Ze beargumenteerde én toonde aan dat mensen zich vooral inzetten als ze zich moreel kunnen identificeren met hun groep of organisatie. En dus niet als ze meer kunnen verdienen of betere loopbaanvooruitzichten hebben.
Naomi Ellemers: ‘Nu heb ik de kans om iets te doen wat echt vernieuwend is’

Prof. dr. M. (Marijn) Franx is hoogleraar Astronomie aan de Universiteit Leiden. Franx onderzoekt de vorming en evolutie van sterrenstelsels. Franx is dé Nederlandse specialist van de Hubble-ruimtetelescoop. Hij ontdekte onder andere met zijn team dat het vroege heelal zeer veel oude sterrenstelsels bevat die wel tien keer zwaarder zijn dan de Melkweg, en vele malen kleiner. Recent brak hij nieuwe afstandsrecords met de Hubble.
Spinozawinnaar Marijn Franx gaat opvolger Hubble gebruiken

Prof. dr. I. (Ineke) Sluiter is hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden. Sluiter onderzoekt de antieke ideeën over taal en hun maatschappelijke impact, bijvoorbeeld in opvoeding en onderwijspraktijk. Ze vergelijkt normen en waarden van de oudheid met die van nu. Zij kijkt ook naar de rol van taal in de vorming van sociale identiteit.
Ineke Sluiter: 'Vaak moeilijk financiering te vinden. Maar nu even niet!’

Prof. dr. P. (Piet) Gros is hoogleraar Biomacromoleculaire kristallografie aan de Universiteit Utrecht. Gros bepaalde de 3D-structuur van het reusachtige C3-eiwit. De grootte van het eiwit maakte deze klus lastig en tijdrovend. Het onderzoek van Gros legt de basis voor medicijnontwikkeling op het gebied van reuma, lupus, sepsis, nierziekten en hart- en vaatziekten.

Over de Spinozapremies

Het is het zestiende jaar dat de Spinozapremies worden toegekend. De eerste keer was in 1995. De toekenningen komen tot stand op voordracht. Personen die mogen voordragen zijn de rectores magnifici van de universiteiten en de voorzitters van de afdelingen Letterkunde en Natuurkunde van de KNAW, de adviesraden van de KNAW, de Netherlands Academy of Technology and Innovation, het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren en de NWO-gebiedsbesturen. De officiële uitreiking van het geld en het Spinozabeeldje volgt in het najaar.

Over NWO

NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.