Universiteit Leiden

nl en

Ieke de Vries

Universitair docent

Naam
Dr. I. de Vries
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
i.de.vries@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-9306-7620

Ieke de Vries werkt als universitair docent criminologie bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie.

Meer informatie over Ieke de Vries

Algemeen

Ieke de Vries is werkzaam als universitair docent criminologie bij de afdeling Criminologie van het Instituut voor Strafrecht & Criminologie. Zij heeft haar Ph.D. behaald aan Northeastern University (Boston, Massachusetts) en was eerder aangesteld als Assistant Professor bij Florida State University (Tallahassee, Florida).

Onderzoek

Ieke is een criminoloog met expertise in kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden om mensenhandel en andere verborgen of moeilijk te identificeren misdaadvormen te onderzoeken. Haar onderzoek richt zich op Nederland en de Verenigde Staten. In haar proefschrift onderzocht Ieke de geografie van illegale massagesalons in drie verschillende staten in de VS, in het specifiek de locaties van illegale massagesalons, wijkoverschrijdende sociale netwerken, en de impact van een aggressieve politieaanpak op de geografie van illegale massagesalons. Hiervoor maakte zij gebruik van criminologische theorieën en unieke online en administratieve datasets. Dit onderzoek werd gefinancierd door een competitieve Research Fellowship van de National Institute of Justice in de VS.

Binnen haar onderzoeksagenda kijkt Ieke naar een aantal gerelateerde thema’s, waaronder de aanpak van mensenhandel en andere complexe misdaadvormen door de politie en de private sector, risicofactoren voor (herhaald) slachtofferschap, en de sociaalecologische context voor slachtofferschap en criminaliteit. Om deze thema’s te onderzoeken, maakt zij gebruik van kwantitatieve, waaronder ook computationele, en kwalitatieve methoden. Voorbeelden van deze methoden zijn interviews, digitale onderzoeksmethoden, regressieanalyses, sociale netwerkanalyses, geografische methoden, en machine learning. De resultaten van haar onderzoeken bieden een wetenschappelijk fundament voor de preventie en aanpak van criminaliteitsvormen zoals mensenhandel.

De onderzoeken van Ieke zijn herhaaldelijk extern gefinancierd, onder andere door het Leids Universitair Fonds, een Startersbeurs, en in 2023 werd haar onderzoek naar de rol van de leefomgeving in slachtofferschap van seksuele uitbuiting gehonoreerd met een VENI-subsidie van het NWO. Haar VENI-project brengt met unieke en longitudinale data over personen en hun leefomgeving en innovatieve methoden nieuwe inzichten over risico en risicoverspreiding van slachtofferschap.  

Onderwijs

Ieke de Vries coördineert binnen de bacheloropleiding de vakken Mensenhandel en Omgevingscriminologie. Daarnaast begeleidt zij masterscripties en heeft zij regelmatig stage- en/of onderzoeksplekken op lopende onderzoeken.  

Universitair docent

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Strafrecht & Criminologie
  • Criminologie

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer B3.36

Contact

Publicaties

  • University of South Florida - Trafficking in Persons - Risk to Resilience Lab Faculty Affiliate
  • United Nations Office on Drugs and Crime Scientific Advisory Committee on the 2022 Edition of the Global Report on Trafficking in Persons
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.