Universiteit Leiden

nl en

Gitta Veldt

Universitair docent

Naam
Mr.dr. G.M. Veldt
Telefoon
+31 71 527 1093
E-mail
g.m.veldt@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-4886-4364

Gitta Veldt is sinds december 2012 verbonden aan de afdeling civiel recht van het Instituut voor Privaatrecht, eerst als PhD fellow en sinds mei 2020 als universitair docent.

Meer informatie over Gitta Veldt

Blog profiel

Gitta is gespecialiseerd in de interactie tussen Europese marktregulering, normalisatie en privaatrecht op het gebied van producten.  

Zij is onderdeel van het Empirical Legal Studies-team en doet empirisch-juridisch onderzoek naar de naleving en handhaving van productveiligheidsrecht in traditionele handelsketens en bij e-commerce, en de rol van het privaatrecht in dat verband. Digitalisering zorgt voor veranderingen in handelsketens, waarbij platformen een grote rol spelen. Door een beter beeld te krijgen van de percepties van de nieuwe actoren op digitale markten in verhouding tot de daar geldende regulering en het privaatrecht, kan een betere veiligheid, duurzaamheid van producten en passendere consumentenbescherming worden gegarandeerd.

Binnen het productenrecht is naast veiligheid, groeiende aandacht voor duurzaamheid en circulariteit, hetgeen de vraag oproept hoe deze doelen zich tot elkaar verhouden, hoe ze beste een plek kunnen krijgen in het huidige reguleringslandschap en waar het privaatrecht in relatie tot producten deze grote transities kan faciliteren. De relatie tussen recht en gedrag blijft daarbij een van de terugkerende thema’s, waarbij inzichten uit andere disciplines dienen te worden vertaald naar zowel het productenrecht als het privaatrecht.

Digitalisering (denk ook aan AI en smart products), duurzaamheid en circulariteit veranderen ook de eigenschappen van producten zelf. De inzet van nieuwe producten en nieuwe toepassingen (denk aan drones) veroorzaken nieuwe risico’s, hetgeen in- en aanpassing vraag van zowel regulering als de privaatrechtelijke kaders. Ze publiceerde al veelvuldig over productaansprakelijkheid.

Ook kijkt zij in bredere zin hoe empirisch-juridisch en interdisciplinair onderzoek het privaatrecht zou kunnen informeren en wat dat soort inzichten betekenen voor normatieve afwegingen in privaatrechtelijke context, zoals voor de rechterlijke invulling van het gevaarzettingsleerstuk en het bewijsrecht, om daarmee het traditionele doctrinaire privaatrechtelijke onderzoek te verrijken en het privaatrechtelijke debat aan te scherpen.

Deze thema’s komen niet alleen terug in haar eigen onderzoek, maar ook dat van de promovendi die ze begeleidt. Ze is ook hoofdredacteur van een edited volume bij Elgar onder de titel ‘Empirics and Consumer Law in Changing Markets’. Ze integreert dit onderzoek daarnaast in haar onderwijs. Als portefeuillehouder onderwijs in het Empirical Legal Studies team is zij aanspreekpunt voor docenten voor het integreren van empirisch-juridisch onderzoek, interdisciplinariteit en bijbehorende vaardigheden in de het curriculum.

Zij zette samen met professor Van Boom het mastervak ILS-Regulering, gedrag en privaatrecht op en is coördinator en docent binnen dit vak. Zij coördineert en doceert met name binnen de master Civiel recht, maar ook in het bacheloronderwijs.

Gitta is onder meer lid van de Nederlandse Juristenvereniging (NJV) en de Vereniging voor Burgerlijk recht (VBR). Daarnaast is zij als medewerker verbonden aan het Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk recht (NTBR).

Ze is in 2008 afgestudeerd aan de Universiteit Maastricht (Privaatrecht en Handel- en ondernemingsrecht), en vervolgens vier jaar werkzaam geweest als advocaat-stagiaire en advocaat-medewerker bij een middelgroot kantoor te Rotterdam. Zij is in juni 2020 gepromoveerd op een onderzoek over Europese productnormen en privaatrechtelijke normstelling. In dat jaar won zij ook de Meijersprijs van het onderzoeksprogramma Coherent Privaatrecht en de Van Wersch Springplankprijs.

Specialisaties: Europese marktregulering i.h.b. productveiligheid en de interactie met het Europese en nationale contracten- en aansprakelijkheidsrecht, empirical legal studies, burgerlijk procesrecht/procespraktijk.

SDG 3 (healthy lives and well-being), SDG 9 (fostering innovation) en SDG 12 (responsible consumption and production).

Universitair docent

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Privaatrecht
  • Civiel recht

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer C2.06

Contact

Publicaties

  • Medewerker Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht Schrijven van bijdragen en redactionele werkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.