Universiteit Leiden

nl en

Egbert Jongen in gesprek over gratis kinderopvang

Gratis kinderopvang. Egbert Jongen ziet de nodige haken en ogen daarbij. Het budget daarvoor kan effectiever worden aangewend. In het FD bespreekt hij het onderwerp uitgebreid met Geert de Wit.

Het ideaalbeeld van Jongen? 'Betaalbare opvang van goede kwaliteit, toegankelijk voor alle kinderen.' Dus niet alleen voor werkende ouders. De hoogleraar Economie en Sociaal-Economisch Beleid betoogt dat een breed toegankelijke kinderopvang essentieel is. ‘Omdat we weten dat kinderen uit minder bedeelde gezinnen de meeste baat bij kinderopvang hebben. Bijna gratis opvang voor deze groep levert dus veel op.’

Samen met Geert de Wit, voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, gaat hij in gesprek over hun standpunten, wat gratis kinderopvang vraagt van de overheid, hoe het goed uit te voeren zou zijn en hoe het de arbeidsparticipatie kan beïnvloeden. 

Tot slot pleit de Jongen nog voor een inkomensafhankelijke ouderbijdrage: ‘Die fungeert als rem, doordat ouders vanzelf gaan protesteren als het te snel te duur wordt. Waarschijnlijk heb je daardoor geen prijsregulering nodig.’

Meer lezen?

Wil je het uitgebreide gesprek tussen de twee experts lezen? Bezoek dan de website van het FD (€).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.