Universiteit Leiden

nl en

Tweestatussenstelsel in het asielbeleid vormt een splijtzwam

De coalitiepartijen VVD en CDA willen het asielbeleid aanscherpen en hebben het plan opgevat twee soorten statussen toe te kennen aan vluchtelingen. Ook wil men hiermee het recht op gezinshereniging voor een deel inperken. Dit plan stuit echter op grote weerstand bij de oppositie. Met het voorstel kan de overheid veel procederende asielzoekers verwachten en zal de werkdruk bij de IND nog meer toenemen.

Twee statussen

Status A zou gelden voor vluchtelingen die moeten vrezen voor vervolging in het land van herkomst, omdat men bijvoorbeeld op een dodenlijst staat of vanwege hun geaardheid. Status B zou gelden voor vluchtelingen die op termijn terug kunnen, als de situatie in het land van uitkomst weer veilig is, bijvoorbeeld na een oorlog of een natuurramp. Deze groep hoeft immers niet te vrezen voor hun eigen bestaan.

Voordeel is zeer beperkt

Peter Rodrigues hoogleraar immigratierecht denk dat het te behalen voordeel van deze maatregel ‘zeer beperkt is’ en is bovendien van mening dat dit ‘geen oplossing is voor de korte termijn. Vluchtelingen hebben weinig te kiezen’ zegt hij tegen Nieuwsuur. ‘Wie al kán kiezen, doet dat op basis van verhalen van mensen die ze kennen, niet op basis van een doorwrochte analyse van de voors en tegens van het migratiebeleid van een handvol Europese landen.’ 

Europees beleid

Job Cohen, voormalig hoogleraar gemeenterecht en oud-secretaris van Justitie maakte in 2000 juist een einde aan de verschillende vluchtelingen statussen. ‘Je weet dat als je een betere status hebt, de kans dat je hier kan blijven groter is. Wat zou je dan doen? Die kans moet je altijd grijpen.’ Cohen pleit tevens voor betere ontwikkelingshulp om oorlogen en vluchtelingen te voorkomen, én voor een gezamenlijk Europees beleid. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.