Universiteit Leiden

nl en

Hoe hoge uitvoeringskosten van schadeafwikkeling het vertrouwen in Groningen nog meer beschadigen

In de media zijn schokkende details bekend geworden over de afhandeling van de vergoeding voor de aardbevingsschade in Groningen. Gerrit Dijkstra en Frits van der Meer, universitair docent en bijzonder hoogleraar bij het Instituut Bestuurskunde, schrijven erover in De Hofvijver.

Dijkstra en Van der Meer vertellen: 'Een jaar geleden bedroegen de uitvoeringskosten (in de gevallen waarin schade-experts werden ingeschakeld) 0,74 euro per uitgekeerde euro aan schadevergoeding aan de gedupeerden.' Volgens hen is het absurd dat per 1,74 euro er maar 1 euro naar de gedupeerde gaat. 

Verder vertellen Dijkstra en Van der Meer dat het afgelopen jaar alleen maar erger is geworden. 'Van iedere 2,42 euro gaat nu 1,42 euro naar de uitvoeringskosten en slechts 1 euro naar de gedupeerden. Dit betekent een steeds schevere verhouding tussen uitvoeringskosten en daadwerkelijk uitgekeerde bedragen', aldus Dijkstra en Van der Meer. 

De uitvoeringskosten omvatten drie elementen: de kosten van de uitvoeringsorganisatie, de kosten van de inschakeling van commerciële deskundigen en de kosten van de advocaten die in procedures de uitvoeringsorganisatie bijstaan en vertegenwoordigen.

Lees het hele artikel op de website van het Montesquieu Instituut.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.