Universiteit Leiden

nl en

Wetenschap en weetjes bij Radio Weetlust: Leidse Wetenschappers te gast

Radio Weetlust behandelde gedurende het jaar 2022 elke ochtend een wetenschappelijk onderwerp in het kader van European City of Science. Leidse wetenschappers waren regelmatig te gast. Lees verder voor een greep uit de afleveringen:

Martijn Manders bij het dagonderwerp ‘Bodem’

Maritiem archeoloog Martijn Manders vertelt over de relatie tussen mens en water, scheepswrakken en ‘stratenmaker zijn op zee’. Manders: ‘Ik ben nieuwsgierig naar de materiële cultuur, de materiële objecten gemaakt door een volk om in hun behoeften te voorzien. De materiële cultuur gebruik ik om te leren hoe het verleden in elkaar zit, om zo het heden te begrijpen.’

Luister hier de aflevering met Martijn Manders terug.

Ton Liefaard bij het dagonderwerp ‘Leids adres’

Hoogleraar kinderrechten Ton Liefaard legt in deze uitzending de totstandkoming van kinderrechten en de leerstoel Kinderrechten uit. Een van deze rechten voor kinderen is het recht om gehoord te worden. Liefaard: ‘Kinderen zijn niet alleen lijdend voorwerp, maar moeten actief betrokken worden in zaken die over hen gaan, bijvoorbeeld bij echtscheidingen.’

Luister hier de aflevering met Ton Liefaard terug.

Roxanna Hauck, bij het dagonderwerp ‘Insuline’

Roxanna Hauck, promovendus bij het LUMC, vertelt over de ontdekking van insuline in 1921 en haar onderzoek naar diabetes. Ze heeft onder andere kunstgeschiedenis gestudeerd, maar is toch bij biomedische wetenschappen terechtgekomen. Hauck: ‘Ik wilde weten hoe alles in het menselijk lichaam werkt, hoe mensen ziek worden.’

Luister hier de aflevering met Roxanna Hauck terug.

Nathal Dessing bij het dagonderwerp ‘Midden-Oosten’

Religiewetenschapper Nathal Dessing geeft uitleg over het LUCIS, het Leiden University Centre for the Study of Islam and Society. Dit is een platform voor onderzoekers van allerlei disciplines die iets te maken hebben met de islam of moslimsamenlevingen. Dessing: ‘Het LUCIS biedt voornamelijk activiteiten aan voor wetenschappers, maar we willen ook voor een breder publiek dingen gaan organiseren.’

Luister hier de aflevering met Nathal Dessing terug. 

Radio Weetlust is gedurende Leiden 2022 elke ochtend te beluisteren tussen 8 en 9 bij Radio Sleutelstad. Alle afleveringen zijn hier terug te luisteren. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.