Universiteit Leiden

nl en

Reinout Vriesendorp over mogelijk naderende faillissementsgolf

Staat Nederland een grote faillissementsgolf te wachten, nu de coronasteun ten einde is en de economie lijkt te stagneren?

Reinout Vriesendorp

In de Big Five van het Faillissement van BNR Nieuwsradio is hoogleraar Insolventierecht Reinout Vriesendorp te gast. Onderwerp van gesprek is de mogelijk naderende grote faillissementgolf, nu de coronasteun ten einde is gekomen en de economie lijkt te stagneren.

Zo'n faillissementsgolf is waarschijnlijk, zegt Vriesendorp. 'De Belastingdienst gaat vragen om de uitgestelde betalingen vanaf oktober te voldoen. Dat zal voor een aantal bedrijven het laatste zetje zijn.' 

Toch kan het volgens Vriesendorp best nog even duren voordat zo'n golf daadwerkelijk plaatsvindt. 'In 2012, in de naweeën van de vorige crisis, werd er ook gezegd dat er veel bedrijven zouden omvallen. Dat gebeurde ook wel even, maar het werd steeds naar voren geduwd. We zijn kampioen in het vooruitschuiven van problemen. Dat zie je ook met deze fiscale steun. Als mensen dat moeten terugbetalen naast hun gewone verplichtingen, dan kan het te veel worden. De vraag is of je dat moet kwijtschelden. Daar zou ik geen voorstander van zijn.' 

Vriesendorp vindt dat niet fair ten opzichte van degenen die tijdens corona hun fiscale verplichtingen wel zijn nagekomen. Hij reageert hiermee op een suggestie van bijvoorbeeld Jeroen Dijsselbloem die dat onlangs heeft bepleit. Vriesendorp zou eerder willen zien dat bedrijven die hun uitgestelde fiscale verplichtingen versneld nakomen worden beloond met een invorderingskorting. Hiermee worden bedrijven die levensvatbaar zijn en hun zaken op orde hebben, aangemoedigd om de fiscale naweeën van corona snel achter zich te laten. Niet-levensvatbare – zogenoemde ‘zombie’ – bedrijven kunnen beter gestimuleerd worden om zichzelf zo snel mogelijk op te heffen.

Beluister hier het gehele gesprek.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.