Universiteit Leiden

nl en

Afshin Ellian bij Op1: kritisch debat over islam noodzakelijk

Bij een islamitische terreuraanslag in Nice vielen donderdag 29 oktober drie doden en meerdere gewonden. Een man stak meerdere mensen neer in een kerk in het stadscentrum. Het is de tweede islamitische terreurdaad in Frankrijk in twee weken.

Afshin Ellian

In het televisieprogramma Op1 sprak hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap Afshin Ellian onder meer over het gevaar van jihadisme. 'De ideologie van het jihadisme is overal aanwezig, ook in Nederland. Het is heel gevaarlijk. Je kunt het niet onderdrukken, dat is heel ingewikkeld. Het hele salafisme, de ideologische beweging die legaal is in de meeste West-Europese landen, is heel groot en groeit.'

Ook de noodzaak voor een kritisch debat over de islam groeit, zegt Ellian. 'Wanneer leiders tegen moslims zeggen dat je de eer van de profeet moet wreken, dan zit je in een lastig parket. De strijd daartegen moet je ideologisch voeren. Een deel van die beweging moet je letterlijk onschadelijk maken, die kun je vergelijken met een criminele organisatie. Maar voor het andere deel moet je ook een kritisch debat kunnen voeren over de islam.'

Bekijk hier de hele uitzending van Op1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.