Universiteit Leiden

nl en

Afshin Ellian praat bij WNL over de Europese Unie

Hoogleraar Afshin Ellian schreef een boek over de EU, met daarin bijdragen van de leden van de afdeling Encyclopedie en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid in bredere zin.

In het programma Goedemorgen Nederland sprak Ellian over het boek, dat hij samen met onderzoeker/docent Raisa Blommestijn schreef en een voorwoord bevat van premier Rutte. 'Er zijn twee stromingen in de politiek', zei Ellian. 'De ene stroming beschouwt de EU als een religie en ziet de EU als de hemel op aarde. Iemand die zich wil afscheiden, wordt gezien als afvallige. Daarnaast zijn er eurofoben. Die zien de EU als een religie van apocalyps, de ondergang. Alles wat de EU doet, wijst naar ondergang, vinden zij.'

Volgens de hoogleraar is het belangrijk om praktisch naar de EU te kijken. 'De EU is een politieke organisatie. En als je een politieke organisatie bent, is het normaal dat er oppositie is. Maar als Nigel Farage komt, of Forum voor Democratie, dan zijn ze allemaal bezorgd. Dat is niet zakelijk. Zij zien de EU als vrede op aarde. Maar het is gewoon een politieke organisatie.'

Bekijk de uitzending hier terug.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.