Universiteit Leiden

nl en

Pleidooi voor onafhankelijke raad voor overheidsfunctioneren

Een onafhankelijke raad voor overheidsfunctioneren en geen parlementair onderzoek in de Tweede Kamer. Daarvoor pleiten Gerrit Dijkstra en Frits van der Meer: 'Een slager moet niet zijn eigen vlees keuren.'

Gerrit Dijkstra en Frits van der Meer pleiten in een artikel in Hofvijver voor een onafhankelijke raad voor het overheidsfunctioneren om de uitvoering van overheidsbeleid te onderzoeken. Een parlementair onderzoek volstaat niet. Dijkstra is universitair docent bestuurskunde en Van der Meer is bijzonder hoogleraar 'Comparative public sector and civil service reform' aan de Universiteit Leiden.

Tweede Kamer medeverantwoordelijk voor uitvoeringscrises

Door opeenstapeling van politieke eisen en wensen naast actualiteitsgevoelige opdrachten vanuit de Kamer werd gedegen beleid uitvoeren steeds lastiger. De Tweede Kamer is hierdoor zelf medeverantwoordelijk voor de uitvoeringscrises bij onder andere de Belastingdienst, UWV, Defensie of NVWA. Hoewel de Tweede Kamer lessen moet trekken pleiten de heren toch voor een onafhankelijke raad. 'Natuurlijk is zelfreflectie goed, maar een slager moet niet zijn eigen vlees keuren.'

Het volledige artikel verscheen in Hofvijver, het maandelijks magazine van het Montesquieu Instituut. 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.