Universiteit Leiden

nl en

'Idee van vastgeplakte banaan als kunst kan niet beschermd zijn'

Een bezoeker van een expositie van kunstenaar Maurizio Cattelan baarde opzien door een kunstwerk, een vastgetapete banaan, ter plekke op te eten. Een Nederlandse studente zag dit op het nieuws en schrok: de vastgetapete banaan kwam haar bekend voor.

Dirk Visser

De studente, Merel Engelman, claimt dat zij het concept van een vastgetapete banaan al in 2013 heeft bedacht en ze probeert de kunstenaar Cattelan nu aan te vechten. 

Maakt ze veel kans? Nee, zegt hoogleraar Intellectueel Eigendomsrecht Dirk Visser tegen de NOS. 'Ik denk dat er niet heel veel van zal komen.' Het auteursrecht is opgesteld voor reproduceerbare kunst zoals een schilderij, boek of een muziekstuk, legt hij uit. Bij conceptuele kunst is het heel lastig. 'Je zou kunnen zeggen dat een banaan ook een beeldhouwwerk is, maar de banaanvorm zelf bestaat al. Dus het gaat echt puur om het idee om hem met tape ergens op te plakken, maar een idee kan niet beschermd zijn.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.