Universiteit Leiden

nl en

'Britse tv-zenders wellicht uit de lucht in Europa bij harde brexit'

Britse televisiezenders die in Europa uitzenden wacht mogelijk een nare verrassing: ze moeten bij een harde brexit hun licenties op het vasteland goed hebben geregeld, anders gaan ze mogelijk op zwart.

Dirk Visser

'Als Britse omroepen hun zaken niet op tijd geregeld hebben, dan zou dit kunnen gebeuren', zegt Dirk Visser, hoogleraar Intellectueel Eigendomsrecht bij BNR Nieuwsradio. 'Ik ben zelf advocaat en we hebben al drie omroepen aan het bureau gehad die zeiden dat ze vanuit Engeland toch een probleem hebben.'

Er bestaan Europese regels die zeggen dat als je binnen Europa uitzendt, dat je dan de uitzendrechten maar in één land hoeft te regelen bij de plaatselijke Buma/Stemra. 'Zend je van buiten Europa uit, dan moet je dat voor 27 landen apart regelen. Dat is 27 keer zo duur en heel ingewikkeld dus dat wil niemand', zegt Visser.

Als er voor die tijd geen andere afspraak wordt gemaakt, zal het Verenigd Koninkrijk op 29 maart uit de EU stappen. 'De omroepen gaan proberen dit op tijd te regelen, maar je hebt al snel zo'n negentig dagen nodig om een uitzendvergunning te krijgen in een ander Europees land. Als je niet op tijd bent, bestaat de kans dat zo'n zender niet mag uitzenden. Of die meteen uit de lucht gaat weet ik niet, maar ze zijn wel in overtreding.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.