Universiteit Leiden

nl en

Dirk Visser: over smaak valt écht niet te twisten

In Mr. Online gaat de Leidse hoogleraar Dirk Visser in op een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie, dat oordeelt dat smaak geen werk is waardoor er geen auteursrechtelijke bescherming op rust.

Dinsdag 13 november jl. heeft het hof een advies gegeven over een zaak tussen voedselproducent Levola uit Hengelo, die sinds 2011 een smeerdip genaamd Heksenkaas maakt, en zijn concurrent Smilde Foods uit Heerenveen, die vanaf 2014 een vergelijkbare smeerdip op de markt bracht. 

Levola vindt dat de smaak van het product Smilde Foods te veel lijkt op de Heksenkaas en stapte naar de rechter, die de vordering van Levola afwees. Levola ging in hoger beroep en het gerechtshof vroeg het Europese Hof van Justitie vervolgens om advies. Lees hier het artikel van Dirk Visser in Mr. Online.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.