Universiteit Leiden

nl en

Beste CPNB het is 2018 - mogen vrouwen ook iets zeggen?

Leidse wetenschappers en docenten Ernst van Alphen, Esther op de Beek, Maghiel van Crevel, Yra van Dijk en Isabel Hoving hebben samen met bijna 300 schrijvers, dichters, uitgevers en critici, een open brief ondertekend aan de Stichting CPNB. Zij verwijten de stichting, die de Boekenweek organiseert, genderongelijkheid in het literaire veld te bestendigen. De Boekenweek 2019 heeft als thema ‘De moeder de vrouw’, maar mannen zijn gevraagd het essay en het geschenk te schrijven.

Het nieuws in het kort (bron: NRC)

  • Bijna driehonderd schrijvers, dichters, uitgevers en critici hebben een brief ondertekend waarin zij de Stichting CPNB, die de Boekenweek organiseert, verwijten genderongelijkheid in het literaire veld te bestendigen.

  • De Boekenweek 2019 heeft als thema ‘De moeder de vrouw’, maar mannen zijn gevraagd het essay en het geschenk te schrijven: respectievelijk Murat Isik en Jan Siebelink.

  • De ondertekenaars van de brief, onder wie Mensje van Keulen, A.F.Th. van der Heijden en Annelies Verbeke, verwijten de CPNB de vrouw oneigentijds met het moederschap te identificeren, en bovendien dat hier uitsluitend door mannen op gereflecteerd zal worden.

  • In een reactie schrijft de CPNB: „De CPNB heeft dit nooit willen veroorzaken, het tegenovergestelde zelfs. Wij gaan graag met de opstellers van de petitie in gesprek. Wij overwegen wat we kunnen doen om aan de kwestie een positieve wending te geven ook in het kader van de leesbevordering en laten dit later weten, aangezien we alles met onze partners bespreken en toetsen aan hen.”

Lees ook de open brief bij nrc.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.