Universiteit Leiden

nl en

Van wie zijn de selfies van kuifmakaak Narudo?

Zes jaar geleden maakte de makaak-aap Narudo selfies met de camera van de Britse natuurfotograaf David Slater. Slater publiceerde deze selfies vervolgens in zijn fotoboek Wildlife Personalities. Dierenrechtenorganisatie PETA besloot hierop een rechtszaak aan te spannen tegen de fotograaf. De rechtszaak eindigde in een schikking.

Dirk Visser over de makaak-aap Narudo
Dirk Visser

Maar van wie zijn de selfies van Narudo nu eigenlijk? Dirk Visser, hoogleraar intellectueel eigendomsrecht geeft in NRC Handelsblad aan dat foto’s die gemaakt zijn zonder menselijk ingrijpen behoren tot de publieke domein. ‘Ze zouden rechtenvrij moeten zijn omdat niemand invloed heeft gehad op het beeld.’

Volgens Visser onbreekt er ook een duidelijk belang van de aap. ‘Wat schieten die apen ermee op? En welk belang heeft de maatschappij bij het bevorderen van de creativiteit van apen?’. Wel is het belang van PETA duidelijk. Het gaat PETA namelijk niet zozeer om de auteursrechten voor de makaken. Ze willen aandacht vragen voor het uitsterven van de kuifmakaak, en voor dierenrechten in het algemeen. Visser roemt de aanpak van PETA dan ook: ‘Op het lijstje prioriteiten voor dieren staat het hebben van auteursrecht heel laag, maar het is geweldig voor PETA dat ze met zo’n exotische, kansloze zaak overal hun eigen verhaal kunnen promoten.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.