Universiteit Leiden

nl en

Hoe smaakten middeleeuwse gerechten?

In de Smaakstudio in het Wereldmuseum in Rotterdam bereidt archeologe Joanita Vroom gerechten uit middeleeuwse kookboeken. Wat vinden wij in deze tijd van de smaken van toen? NRC Handelsblad liep mee met Vroom.

‘Smerig.’ ‘Zuur!’ ‘Een nul.’ Het eerste middeleeuwse gerecht met kip, granaatappelpitten en wijnazijn is niet lekker, daarover zijn de jongste deelnemers aan de Smaakstudio in het Wereldmuseum in Rotterdam snel eens. Maar voor archeologe Joanita Vroom van de Universiteit Leiden maakt ‘lekker ’ of ‘vies’ niet uit. Zij is benieuwd naar hoe mensen nu gerechten uit bijvoorbeeld de Byzantijnse of Osmaanse tijd waarderen. Dat zegt iets over smaak in heden en verleden.

Lees verder in NRC Handelsblad.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.