Universiteit Leiden

nl en

Visser: 'Eigen artikel Johan Cruijff in Auteurswet'

De Leidse hoogleraar Intellectuele eigendomsrecht Dirk Johan Gerard Visser stelt voor dat Johan Cruijff een eigen artikel krijgt in de Nederlandse Auteurswet, bestaande uit een vergoedingsrecht voor de Johan Cruijff Foundation voor iedere vorm van commercieel gebruik van de naam of het portret van Johan Cruijff.

Voorbeeld voor een dergelijk artikel vormt de bepaling in de Engelse Auteurswet op grond waarvan een kinderziekenhuis een eeuwigdurend recht heeft op een royalty voor het gebruik van het toneelstuk Peter Pan. Visser: “Het is passend om Cruijff op deze manier blijvend te eren en zijn werk blijvend te steunen. Ik hoop dat hiervoor bij de regering en in de Tweede Kamer steun te vinden is”.

Positieve reacties

Vanwege het grote aantal positieve racties op het idee om een nieuw Johan Cruijff artikel 14 aan de Auteurswet toe te voegen, roept Visser in een update op om mee te denken over de juiste formulering van de bepaling. Inmiddels wordt het voorstel ook gesteund door Prof. Bob Wessels.

Media

Ook in de media is er inmiddels volop aandacht voor het zogenaamde artikel 14. Het NRC Handelsblad plaatste op 31 maart 2016 het nieuwsbericht 'Apart Cruijff-artikel in Auteurswet'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.